SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Južnobački okrug Vesti

Nova grinfild investicija japanske korporacije „Nidek“ u Novom Sadu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković prisustvovali su danas izgradnji fabrike električnih motora japanske „Nidek“ korporacije u Novom Sadu.

Vučić je tom prilikom istakao da će ta japanska fabrika, kao i fabrika „Tojo tajers“ u Inđiji, biti završene za godinu dana, napomenuvši da se to poklapa sa obeležavanjem 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana. Naznačeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

On je ocenio da je dolazak „Nideka“ fantastičan uspeh jer donosi najbolju i inovativnu tehnologiju, i dodao da će ova korporacija imati izuzetnu saradnju sa novosadskim tehničkim fakultetima i Beogradskim univerzitetom.

To su velike stvari koje suštinski menjaju Srbiju. Za nas su od presudnog značaja i zato ćemo snažiti dualno obrazovanje i obrazovanje generalno, ulagaćemo više, učiti od drugih i pratiti svetske trendove, rekao je predsednik.

Ovo je, kako je napomenuo, osma fabrika koju otvaramo u Novom Sadu za sedam godina, što mnogo govori o tome koliko se Srbija promenila. Ovo više nisu radno intenzivne, već kapitalno intenzivne fabrike i suštinski menjaju našu poziciju i jačaju ekonomiju na najbrži mogući način.

Prema njegovim rečima, u „Nideku“ će prvo biti zaposleno 260 radnika, a onda još 500, koji će dobiti nova znanja i novu odgovornost.

Fabrika će biti izgrađena u Industrijskoj zoni Sever 4, na Kaćkom putu, i predstavlja jednu od najvećih investicija u našoj zemlji.

Kompanija „Nidek“ planira da investira u Srbiji ukupno dve milijarde evra, a sa proizvodnjom bi trebalo da počne krajem 2022. godine.

Fabrika će se prostirati na 26.000 kvadratnih metara. Cilj je da objekat u Novom Sadu bude centralna baza za proizvodne aktivnosti grupe u Istočnoj Evropi i sedište kompanije.

Ulaganje u Srbiju deo je dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu prvi je korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka „Nidek“.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i glavni i izvršni direktor „Nidek korporacije“ Đun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata, direktor fabrike „Nidec Electric Motor Serbia“ Marko Ivović, pokrajinski premijer Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi.

Foto: Fb profil Aleksandar Vučić

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *