SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Saveti Život

Prihvatite činjenicu da se prošlost ne može promeniti, završila se

Prema istraživanjima i rečima Ruskog lekara-psihoterapeuta, tvorca savremenog modela psihologije, Andreja Kurpatova ne treba se obazirati na nečiju ravnodušnost. Piše Uspešna žena.

  • Nikada ne prebacujte na tuđa leđa odgovornost za ono što se dešava u vašem životu. Shvatam da je to veliko iskušenje, ali smilujte se na sebe. Samo u trenutku kada iznutra prihvatite tu odluku: „Ja sam autor svojih neuspeha i kreator svojih uspeha“, stičete snagu.
  • Prihvatite činjenicu da se prošlost ne može promeniti, završila se. Pod našu vlast je samo naša budućnosti, koja direktno zavisi od toga šta sada radimo, u svakom datom trenutku, konkretnom minutu.​ Ne očekujte da će vam se budućnost osmehnuti, radite tako da ona ne može da se ne osmehne.
  • Oslobodite se iluzije da možete da menjate druge ljude. Podsvesno, svi mi patimo od ove naivne zablude, i kao rezultat toga patimo u pravom smislu te reči. Ljude samo menjaju okolnosti, sve ostalo je samo obmana percepcije. Dopustite im da budu različiti, i u jednom trenutku čak ćete početi da uživate zbog toga.
  • Ovo je tužna vest, ali ne može se ništa povodom toga: mi smo potrebni drugima jaki. Slabi, umorni, onim koji pate, nesrećni – nikome nismo potrebni. Ako se pretvaraju da stvari stoje drugačije, onda vas jednostavno vode u zabludu. Ne dajte se! Složite se sa apsolutnošću ovog pravila, udahnite, protresite se, i shvatićete da se nervirate ni zbog čega.
  • Sva naša dejstva imaju određene posledice. I u suštini mi ne biramo to šta ćemo raditi, već to što će biti rezultat našeg delovanja. Zato, pre nego što uradite neku glupost, dobro razmislite o njenim posledicama, i tada će gluposti u vašem životu biti mnogo manje.
  • Svaki normalan čovek želi bezbednu penziju, pri tom, što prije to bolje, a poželjno je baš sada, odmah. To je himera. Ne zato što bezbedna penzija nije moguća, već zato što čovek treba da radi. Osvestite to i tada će vaš svakodnevni posao početi da vam donosi radost.​
  • Svako od nas će umreti. To je neizbežno i to je medicinska činjenica. Može se zbog toga patiti i mučiti, a može se uložiti napor i ostaviti tu temu jednom za svagda. Ne živite tako, kao da ćete živeti večno. I ne živite tako, kao da ćete umreti sutra. Osmislite oba ova tvrđenja, i naći ćete svoj sopstveni recept srećnog života.
  • Ako se pitate o smislu života, najverovatnije, to je samo depresija. Nije važan konkretan „smisao života“, već osećaj da živite smisleno. Radite ono što unutra smatrate da je važno. Ne zaboravite da sebi govorite o tome. I ne jurite za uspehom. Ako samo radite ono što osećate da je važno, uspeh će juriti vas.
  • Ne gubite vreme i energiju na one, koji su ravnodušni prema vama, ili još gore od toga – na one koji vas ne vole. U ovom svetu postoji veliki broj ljudi sa kojima se može proživeti život u radosti. Samo ne treba biti zatvoren i podozriv. Verujte, bivajući otvoreni i dobri, ništa ne gubite.
Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *