SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekologija Srbija Vesti

Ministarka Vujović: Srbija će dobiti osam modernih regionalnih i reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština

Danas je Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala ugovorere sa regionalnim direktorom EBRD za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i predstavnicima javno komunalnih preduzeća koja će upravljati regionalnim centrima. Naznačeno je na sajtu resornog ministarstva.

Povod potpisivanja ugovora je realizacija prve faze projekta koja podrazumeva izgradnju četiri regionalna centra za upravljanje otpadom koji će se nalaziti u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

Izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuska agencija za razvoj (AFD), za šta je potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 150 miliona evra, odnosno 75 miliona sa EBRD i 75 miliona sa AFD.

Ka tim centrima će gravitirati približno 30 gradova i opština, navela je ona i dodala da se priprema tenderska dokumentacija, a radovi će početi početkom sledeće godine.

Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj za to da se još brže radi. Benefiti ovakvih projekata su višestruki, a zelene investicije su važne za budućnost Srbije, naglasila je Vujović.

Foto. Fb profil Ministarstvo zaštite životne sredine

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *