SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Tehnologija Zdravlje

Pregled pacijenata putem Hologramske naočare i u kovid zoni

U Srbiji od aprila moguć je i ovaj vid pregleda u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Profesor dr Predrag Stevanović za RTS objašnjava prednosti ove savremene tehnologije.

Hologramske naočare pomoću kojih je moguće pregledati pacijenta na daljinu, nisu preterano skupe, štite lekare i u Srbiji za početak ih ima sedam.

Ovaj uređaj zasnovan je na inovativnim tehnologijama i veštačkoj inteligenciji koja mapira prostor u kome se nalazi osoba koja nosi naočare i pamti odnose u tom prostoru. Pored toga projektuje hologramske snimke koji su u međuvremenu uneti u sam uređaj, objašnjava profesor dr Predrag Stevanović. 

„Mi smo u aprilu mesecu došli na ideju da ih koristimo u kovid zoni, da bi smo smanjili vreme boravka lekara u ovoj zoni“, dodaje dr Stevanović.

Kada se stave ove naočare vidi se sve što se inače vidi, ali pored toga lekar ispred sebe vidi holograme, različite slike u tri dimenzije, a to su u bolnici uglavnom snimci rendgena, skenera i slično.

Pošto uređaj koristi veštačku inteligenciju, on pamti i prepoznaje kada lekar ponovo dođe u posetu određenom pacijentu i projektuje upamćene hologramske prikaze. A sve ono što lekar koji nosi naočare razgovara sa pacijentom mogu da prate i njegove kolege koji se ne nalaze u prostoriji.

„Mi smo upravo tu prednost iskoristili da ne moraju svi lekari da ulaze u kovid zonu, već da uđe anesteziolog, a mi van kovid zone diskutujemo o pacijentima sa njim i odlučujemo u kojem pravcu će ići terapija. Tako skraćujemo vreme boravka lekara u kovid zoni, a s druge strane, donosimo kvalitetnije odluke, jer više nas diskutuje o istom problemu“, naglašava profesor Stevanović. 

Moguće je komunicirati i sa kolegama koji nisu u istoj bolnici, čak ni u istoj zemlji. 

„Kovid je pored negativnih strana koje je doneo, napravio i neverovatan zamah nauke u svim disciplinama. Recimo, Dženeral elektrik je plasirao u velikom broju bolnica u Americi da se koristi telemetrija. Uređaj koji na dristancu šalje brojne parametre koje meri na pacijentu“, dodaje dr Stevanović.

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *