SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Ministarka Popović: Zaštita i bezbednost dece mora da ima nacionalni konsenzus

Na okruglom stolu koji je danas organizovala „Fondacija Tijana Jurić“ u Palati Federacije, prisustvovali su ministarka pravde Republike Srbije Maja Popović i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri. Prenosi Tanjug.

Ministarka Popović je na konferencije istakla da je bezbednost dece najbitnija i da je izuzetno važno da se i o ovoj bolnoj i veoma teškoj temi govori i da je Vladi Srbije ova tema apsolutni prioritet.

Ovoj temi Vlada Republike Srbije pristupa sistemski, a ne incidentno. Kako to nije posao samo jedne osobe, ministarstva, vlade ili fondacije, vec svih nas, trudimo se da na ovoj temi sarađujemo sa svim relevantnim faktorima u drustvu i budemo otvoreni za komentare, sugestije, cujemo primedbe, naučimo neke nove stvari od naših partnera iz inostranstva, istakla je ministarka.

U tome, prema njenim rečima, pomaže dobra saradnja sa medijima, nevladinim organizacijama, institucijama, ali i sa roditeljima.

Ministarka pravde je govorila i o okupljanju najeminentnijih stručnjaka unutar Komisije za mentalno zdravlje koji rade na Strategiji 2019. – 2026. godine, koja će se upravo baviti oblašću psiholoških problema.

Popović je najavila i otvaranje Centra za mentalno zdravlje u zajednici koji će biti smešten u svim lokalnim samoupravama na teritoriji čitave Srbije sa ciljem dostupnosti stručne pomoći iz te oblasti.

Ministarka je istakla i saradnju sa Kancelarijom Saveta Evrope iz oblasti unapređenja kompetencija školskih timova za zaštitu dece i mladih u trgovini ljudima.

Mogu da kazem da izvršna vlast ima dobru saradnju i sa pravosuđem, a potrebno je da ova tema bude razmatrana i u parlamentu, navela je ministraka.

Jednostavno rećeno neophodno je da se kao društvo ujedinimo oko ove važne, emotivne, kompleksne i veoma teške teme, zaključila je ministarka.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da finansijski pomogne kupovinu opreme i obuku kadrova za uvođenje sistema „Amber Alert“ koji se koristi za uzbunjivanje javnosti u slučajevima nestale ili otete dece.

Godfri je rekao da je uvođenje tog sistema od životne važnosti za decu Srbije.

Sistemom Ambert Alert 95 odsto otmica dece u SAD rešeno je u prva 72 sata. Na taj način spasili smo preko 1.000 dece. Nadam se da će Srbija postati 21. zemlja u Evropi koja koristi Amber Alert, poručio je Godfri.

Foto: Mpravde.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *