SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

Finansijska pomoć države porodicama sa decom

Na današnjoj sednici Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u cilju poboljšanja uslova za zadovoljenje njihovih osnovnih potreba, podsticaja rađanja dece i pružanja podrške materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju, decom sa invaliditetom, kao i deci bez roditeljskog staranja, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Izmenama roditeljski dodatak povećan je sa dosadašnjih 100 000 na 300 000 dinara, isplaćuje se jednokratno i odnosi se na prvo dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije.

Veoma važna je i druga nova mera populacione politike, a to je novo pravo koje je definisano pod nazivom pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je državljanin Republike Srbije, da ima prebivalište u Republici Srbiji i da prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan na teritoriji Srbije.

Isto pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije i/ili je državljanin Republike Srbije.

Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti otac deteta.

Foto: Vlada Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *