SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Dogadjaji Vesti

Sto godina od osnivanja prve robne berze u Srbiji

Danas je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić prisustvovala u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu obeležavanju stogodišnjice osnivanja prve robne berze na ovim prostorima.

Početak robno-berzanskog poslovanja u Novom Sadu pre jednog veka bio pokazatelj oporavka privrede posle Prvog svetskog rata, kada je došlo do povećanja obima trgovine žitom, rekla je ona.

Zatim je dodala da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo značaj uređenja robno-berzanskog poslovanja i da je pripremljen Zakon o robnim berzama koji je usvojen 2019. godine, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Robno-berzansko poslovanje u Srbiji je zakonom uređeno na celovit način. Uspostavljanje savremene robne berze kao organizatora pravičnog, transparentnog i efikasnog tržišta robom i nestandardizovanim terminskim ugovorima osnovni je cilj donošenja zakona.

Osnivanje novosadske ”Produktne berze” davne 1921. godine, bilo je od velikog značaja za unapređenje berzanskih poslova, kao i savremena dostignuća do kojih su u prethodnom periodu doveli modernizacija procesa rada i implementacija inovativnih rešenja, zaključila je Matić.

Foto: Srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *