SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Saveti

Jednostavan savet nege i održavanja zimske jakne

Bez obzir da li neko voli zimske jakne ili kapute, moramo priznati da su oni nezaobilazni odevni predmet u hladnim zimskim mesecima za boravak napolju.

Kako bi ovaj zimski komad dugo vremena zadržao besprekoran izgled i delotvorno nas štitio od hladnoće narednih sezona potrebna je pravilna nega i čišćenje.

Po pitanju nege zimske jakne i kaputa, važno je da ih često pregledavamo.

Manje mrlje na jakni mogu uspešno da se uklone vlažnim sunđerom i sa malo deterdženta.

Međutim, šta da radite ako to ne pomaže?

Ovo su šest ključnih saveta koje je svakako dobro imati na umu.

Jakne je uvek najbolje prati samostalno, odnosno bez drugih odevnih predmeta u mašini. Pufnastim zimskim jaknama potreban je dodatan slobodan prostor kako bi se mogle raširiti.

Takođe, pre pranja u mašini svi patentni zatvarači i čičak zatvarači na jakni moraju biti zatvoreni kako bi se izbegle ogrebotine i rupe tokom pranja.

Jakne je najbolje prati sa velikom količinom vode i na manjem broju obrtaja. Savetuju se modeli ‘osetjivo’ ili ‘pranje vune’ na maksimalnih 40 stepeni.

Uključiti centrifugu nakon pranja, da ili ne?

Jakne prilikom pranja u mašini upijaju mnogo vode, pa svakako treba uključiti centrifugu. Ipak odaberite nežni ciklus centrifuge od maksimalno 400 okretaja u minuti kako se materijal jakne ne bi oštetio.

Pripazite na izbor deterdženta kod pranja

Budući da sastojci normalnih deterdženata razgrađuju belančevine, nisu prikladni za čišćenje i negu zimskih jakni jer se perje, kao i kosa, sastoji od proteina keratina, koji se pak sastoji od proteina i aminokiselina. Posebni deterdženti za perje delotvorno štite perje za vreme pranja u veš mašini, pa će tkanini dati potrebnu količinu masnoće.

Kako da osušite jaknu?

Pravilno pranje zimske jakne u mašini je važno – ali još je važnije da je optimalno osušite. Samo dobro osušeno perje će se ponovno naduvati i ispuniti unutrašnjost jakne, čineći je mekom, toplom i pufastom.

Stoga, jakne uvek treba sušiti u mašini za sušenje veša, sa hladnim vazduhom i do maksimalno 40 stepeni. Takođe, važno je da ima dovoljno prostora u bubnju, da se suši jedina.

Izvor: Super žena b92

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *