SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Vesti

Mihajlović: Zajedničkim radom do unapređenja položaja žena

U intervjuu za Tanjug potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da država, nevladin sektor i svi građani i građanke samo zajedno mogu da unaprede položaj žena u društvu, prenosi sajt Vlade Republike Srbije.

Ona je rekla da više niko ne može da pita ženu na razgovoru za posao kada će da se uda i rađa decu, niti sme od toga da zavisi da li će ona uopšte dobiti mogućnost da radi.

„Mnoge stvari se jesu promenile na bolje, ali svest o tome da nasilje nad ženama i devojčicama nije samo problem pojedinaca, već čitavog društva treba da podignemo na viši nivo. Kada govorimo o ženama na tržištu rada, postoje određene odredbe tog zakona koje onemogućavaju bilo kog poslodavca da postavlja ona standardna pitanja koja su postavljali, jer je to postalo kažnjivo“, naglasila je Mihajlović.

Dodala je da je donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je osnova svega što država planira da uradi u toj oblasti.

Kada poredimo sadašnji trenutak i 2015. godinu, kada smo tek formirali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, vidimo da je razlika ogromna. Tada se sporadično govorilo o rodnoj ravnopravnosti i jednakim uslovima. Političke partije se nisu mnogo time bavile, a sada se polako i stranke i sve organizacije drugačije ponašaju u tom smislu, naglasila je Mihajlović.

Foto: Kordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *