SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Vesti

Kraj 2021. godine sa uspešnim bilansom


Kako je objavio predsednik Republike Aleksandar Vučić, 2021. godinu smo završili sa 3,9 milijardi evra stranih investicija, koje znače nova radna mesta za mlade ljude, zadovoljno je izjavila uspešan bilans predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

U Srbiju su u 2020. godini najviše dolazili nemački i japanski investitori, izjavila je premijerka za Televoziju Pink, dodavši da nam je ekonomija ostala na istom nivou kao pre pandemije, tj. kao u 2019. godini.

Srbija postavlja nove rekorde uprkos pomenutim zdravstvenim okolnostima, imali smo izvanrednu godinu uprkos tome što je to druga godina pandemije, rekla je premijerka, uz napomenu da je to 1,2 odsto više investicija u odnosu na 2019. godinu, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Ako pogledate 2021. godinu, sa otvaranjem novih fabrika, to je ukupno 12 490 novih radnih mesta, objasnila je predsednica Vlade. Prema njenim rečima Srbija ide u pravcu domaćih ulaganja.

Kada je reč o sredstvima koje država opredeljuje za podsticaje, odnosno otvaranje radnih mesta, mnogo ih više dajemo domaćim nego stranim investitorima. Izuzetno poštujem domaće investitore jer koliko su oni jaki, toliko je naša zemlja ekonomski snažna.

Izgradnjom infrastrukture, oni dalje šire svoje poslovanje.

Premijerka je na grafikonu prikazala trend zaposlenosti u 21. veku, rekavši da je u prvoj deceniji 21. veka zaposlenost kontinuirano padala, a da onda od 2013. i 2014. godine počinje da raste. Između 2014. i 2020. godine prosečna inflacija se drži na dva odsto, to je dokaz kako može da se kontinuirano uskladi rast prosečnih plata, penzija i minimalne zarade. Kada dođe dan izbora u Srbiji, ljudi treba da imaju u vidu ove podatke, napomenula je Brnabić.

Foto: wikipedia

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *