SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Državni zvaničnici danas su obavili svoju građansku dužnost

Na referendumu raspisanom povodom potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, danas su u jutarnjim časovima Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Predsednica Vlade Ana Brnabić i članovi Vlade Republike Srbije iskoristili svoje ustavno pravo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je na biračkom mestu u dečjem vrtiću „Tesla – nauka za život“, na Novom Beogradu.

Nakon glasanja, Predsednik je izrazio veru da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić glasala je danas u 9.40 časova na biračkom mestu broj 34, u Školi za dizajn na Dedinju.

Glasala sam na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, kako bismo imali veću vladavinu prava, kako bi sudstvo bilo nezavisno, a tužilaštvo samostalno, i kako bi pred sudovima bili svi jednaki, istakla je premijerka nakon glasanja.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović glasala je na biračkom mestu 35 u Mesnoj zajednici „Dedinje” i tom prilikom pozvala građane da izađu u što većem broju i podrže promene kojima će se, kako je rekla, unaprediti vladavina prava u zemlji.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković iskoristila je svoje biračko pravo na svom glasačkom mestu u Novom Sadu, poručivši da očekuje dobru izlaznost na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović glasala je na referendumu o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa na biračkom mestu u Osmoj beogradskoj gimnaziji.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović obavila je svoju građansku dužnost na glasačkom mestu u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu.

Ona je, po završenom glasanju na republičkom referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, još jednom pozvala građane koji imaju pravo glasa da izađu i glasaju, poručivši da je referendum oblik neposredne demokratije.

Uverena sam u to da ćemo, ukoliko se većina izašlih birača odluči za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, dobiti uređen sistem i dalje ojačati nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva, čijim će radom građani biti zadovoljniji nego što su danas. Struka treba da bira, istakla je ministarka.

Ona je dodala da usvajanjem ovih izmena druge grane vlasti, izvršna i zakonodavna, neće imati veze sa izborima za treću granu vlasti u zemlji, čime se u potpunosti obezbeđujuje njena nezavisnost, što je i bio cilj donošenja novog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Promene su važne radi nas samih, ne samo radi daljeg napretka Srbije na putu evropskih integracija. Izađite na referendum i glasajte po svojoj savesti, mišljenju i ubeđenju, poručila je Obradović.

Ministar finansija Siniša Mali glasao je u 9 časova, na glasačkom mestu u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović glasala je na referendumu za izmenu Ustava Srbije u 9.10 časova, na biračkom mestu broj 33, u Školi za dizajn na Dedinju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović glasao je oko devet časova na svom biračkom mestu na Vračaru.

Ministarka pravde Maja Popović glasala je u 9 časova, u Opštini Vračar.

Ona je pozvala građane da izađu na referendum u što većem broju i da daju podršku ustavnim promenama, a time i jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva.

Prema poslednjim podacima RIK-a, do 16 časova izlaznost na biralištima u Srbiji je bila 20,06 procenata.

Naši sugrađani sa Kosmeta mogu glasati u Raški na 8 i Novom Pazaru na 16 izborna mesta.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *