SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Najnoviji podaci iz RIK-a

Danas je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio da je, prema najnovim preliminarnim rezultatima referenduma, na osnovu 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,24 odsto glasačkog tela, „da“ zaokružilo 59,71 odsto glasača, a „ne“ 39,26 odsto.

On je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK) rekao da je, prema stanju obrade u 11 časova i 36 minuta, za odgovor „da“ glasalo 1 170 406 glasača, a za odgovor „ne“ 769 481 birač.

Dodao je da to još nisu konačni rezultati, ali da su im veoma blizu, tako da se ne očekuju veća odstupanja.

Kovačević je precizirao da je glasalo 1 960 010 birača, odnosno 30,65 odsto od broja upisanih u glasački spisak. Broj nevažećih listića je 19 496, ili 0,99 odsto od broja izašlih, dok je važećih listića 1 939 887, što je 98,97 odsto broja glasača.

Komisija nema saznanja o posebnim neregularnostima na referendumu i da do sada na adresu Komisije nije pristigao nijedan prigovor koji bi se odnosio na posebne neregularnosti na biračkim mestima, rekao je predsednik RIK-a.

Rok za podnošenje prijava je 48 časova od zatvaranja biračkog mesta, što znači da taj rok ističe sutra, u 20 časova.

Kada je reč o glasačima sa Kosova i Metohije, sve je proteklo u najboljem redu u vezi sa njihovim glasanjem u četiri grada van teritorije pokrajine, objasnio je Dimitrijević.

Referendumska izlaznost ne može da se poredi sa bilo kojom drugom izlaznošću na izborima. Ovaj referendum moguće je jedino uporediti sa referendumom iz 2006. godine, kada se usvajao Ustav u celini, kao i odredbe koje su se odnosile na Kosmet, a taj referendum je trajao dva dana.

Tada je izlaznost bila blizu 55 odsto, a izlaznost ovog referenduma je zadovoljavajuća i nije uslov za validnost referenduma, izjavio je on.

Podsetio je i na to da je rok za objavu konačnih rezultata 120 časova, odnosno do petka, do 20 časova, prenosi sajt Vlade Republike Srbije.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *