SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Politika Srbija Vesti

Brnabić: Razgovori u Briselu o zabrani učestvovanja Srba sa KiM na refendumu

U današnjoj izjavi predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da je sramotna odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa Kosmeta da se na referendumu izjasne o promeni Ustava, kao i da ne razume partnere iz međunarodne zajednice koji na to nisu reagovali.

To će biti jedna od tema razgovora tokom njenog boravka u Briselu, 25. januara, gde će učestvovati na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, u okviru pretpristupnih pregovora Srbije sa EU, izjavila je ona gostujući na TV „Prva“.

Najavila je i da će tom prilikom imati sastanke i sa zvaničnicima Unije, od kojih će tražiti odgovor na pitanje šta nameravaju da preduzmu u vezi sa zabranom Srbima sa Kosmeta da učestvuju u glasanju na republičkom referendumu, koji je održan 16. januara.

Ona je rekla da ne razume strane partnere, međunarodnu zajednicu, EU, zemlje Kvinte, koji samo kažu da su učinili sve što su mogli.

„Uskratili ste Srbima na Kosmetu osnovno pravo i verujem da će ovo imati dalekosežne posledice. One zavise od toga kako Priština bude pristupila izborima 3. aprila, ali to će svakako biti na dnevnom redu svih naših sastanaka sa njima ubuduće, poručila je Brnabić i dodala da će posledice svakako biti političke, jer Srbija uvek čuva mir i stabilnost“, navela je premijerka.

Brnabić je kazala da je izlaznost na republičkom referendumu o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe od više od 30 odsto izuzetno dobra i da je zadovoljna njegovim ishodom, prenosi sajt Vlade Republike Srbije.

„Promene Ustava garantuju nezavisnost sudstva, samostalnost tužilaštva, kao i to da sudije svojom većinom u Visokom savetu sudstva biraju sudije, što će garantovati i veću odgovornost i efikasnije pravosuđe“, objasnila je predsednica Vlade.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *