SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Zanimljivosti

Japanska tehnika koja vam može pomoći da uštedite novac

Koristeću ovu japansku tehniku uštede novca moguće je uštedeti do 35 posto.

Početkom nove godine mnogi preispituju svoje živote i imovinu i pokušavaju utvrditi šta moraju promeniti. Jedna od najvećih briga koju većina ljudi ima je novac, to jest, nedostatak novca, tako da nas većina pokušava pronaći neke trikove za uštedu i povećanje vlastitog budžeta, piše Daily Mail.

Dnevnik troškova Japanska tehnika uštede novca u tom slučaju puno pomaže, a stručnjaci tvrde da je, koristeći tu tehniku, moguće uštedeti do 35 posto. Kakeibo (izgovara se kah-keh-boh), tradicionalni je japanski dnevnik troškova ispunjen proračunskim tablicama, kao i afirmacijama i motivacionim porukama koje pomažu pri uštedi novca.

Takva knjiga podstiče korisnike da na početku svakog meseca isplaniraju finansije za iduća četiri dana. To znači napisati kolika je planirana ušteda, napisati sve nužne troškove i rasporediti ih u četiri specifične kategorije.

Te četiri kategorije su preživljavanje, što uključuje hranu, prevoz i medicinske troškove, zatim izborne troškove poput dostave hrane, šopinga i restorana, kulturu, što uključuje kazalište, knjige, muziku i filmove, te dodatne troškove poput poklona i popravaka.

Tu su i četiri pitanja na koja morate odgovoriti početkom svakog perioda od četiri dana. Ta su četiri pitanja sledeća: 1. Koliko novca imate? 2. Koliko biste želeli uštedeti? 3. Koliko zapravo trošite? 4. Kako to možete poboljšati?

Osim svega navedenog, taj dnevnik uključuje i svojevrsne okvire za refleksiju, kako biste mogli videti činite li dovoljno za postizanje željenih ciljeva. Prema financijskoj web stranici Moni Ninja, korištenje ove metode pomoći će vam da mesečno srežete svoje troškove do 35 posto.

Budite svesni svojih troškova Prema knjizi Kakeibo: Japansko umeće uštede, ideja iza ove prakse je podstaknuti ljude da postanu svesniji i pažljiviji sa svojim finansijama. Ako imate sve troškove napisane na papiru, bićete ih svesniji i znaćete gde trebate stati i na čemu možete uštedeti.

Koncept kakeibo uvela je 1904. Motoko Hani, novinarka koja je proučavala čitatelje svoje kolumne kako da naprave vlastiti kakeibo.

Izvor: infpult.info

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *