SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

Javni pozivi: Za subvencionisanje razvojnih projekata, započinjanje poslovanja i podrška ženama preduzetnicama i mladim

Ministarstvo privrede Republike Srbije raspisalo je tri javna poziva i u te svrhe opredelilo 600 miliona dinara bespovratnih sredstava koja će biti dodeljena privrednim subjektima za podsticanje preduzetništva u oblasti: razvojni projekti, započinjanja poslovanja i podrške ženama preduzetnicama i mladim. Naznačeno je u na sajtu resornog Ministarstva.

Sva tri programa realizuju se sa ciljem ohrabrivanja, podsticanja i podrške što više mladih i početnika u biznisu da započnu, razvijaju i unapređuju svoje poslovanje u Srbiji, kao i podrške ženskom preduzetništvu.

Programi su kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj, tako da će ukupna vrednost podržanih projekata biti višestruko veća.

Javni pozivi za navedene programe podrške oglašeni su 24.01.2022. godine i biće otvoreni do utroška sredstava.

U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini Ministarstvo je opredelilo 350,0 miliona dinara bespovratnih sredstava. Reč je o kombinaciji bespovratnih sredstava, koja čine do 20 % investicije, odnosno do 30 % za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj, namenjenih za projekte proširenja proizvodnih kapaciteta.

Za početnike u poslovanju Ministarstvo je obezbedilo 150,0 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je, takođe, kombinacija bespovratnih sredstava, koja čine do 30 % investicije, odnosno do 40 % ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj, a namenjeni su za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja.

Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju se sprovodi u 2022. godini, nakon uspešnog pilot programa u 2021. godini. Kroz program je opredeljeno 100,0 miliona dinara bespovratnih sredstava, namera je da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika. Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava, koja čine do 35 % investicije, odnosno do 45 % ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Sistemskim podrškama i bespovratnim novčanim sredstvima podižemo konkurentost malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i doprinosimo ravnomernijem razvoju manje razvijenih područja, ali isto tako, podjednako je važno, da kreativnim pristupom u biznisu, novim tehnologijama, inovativnošću, pomeranjem granica uspeha, svi zajedno doprinesemo ukupnom privrednom rastu, otvaranju novih radnih mesta i ekonomskom napretku Srbije. Stoji u saopštenju Ministarstva privrede.

Informacije i dokumentacija za sva tri programa podrške dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs.

Foto: Vlada Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *