SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Vesti

Za mere aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini opredeljeno 6,5 milijardi dinara

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević danas je sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zoranom Martinovićem potpisala Sporazum o učinku NSZ za 2022. godinu. Ona je izjavila da su za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini opredeljena sredstva u iznosu 6,5 milijardi dinara.

Kisić Tepavčević je navela da su tim sporazumom definisani ciljevi, planovi i aktivnosti NSZ u narednom periodu, koji su u potpunosti u skladu sa Strategijom zapošljavanja. Kako je rekla sporazum otvara mogućnost da pre svega mladi ljudi, ali i druge teže zapošljive kategorije, u što kraćem roku pronađu mesto na tržištu rada, navodi se u na sajtu ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je ukazala da su tokom prethodne godine postignuti značajni rezultati kada je u pitanju tržište rada, da su realizovani svi ciljevi koji su bili predviđeni prošlogodišnjim Sporazumom o učinku NSZ, da je stopa nezaposlenosti smanjena, da su sprovedene mere aktivne politike zapošljavanja u koje je bilo uključeno više od 18 000 ljudi, da je u toku sprovođenje drugog kruga programa „Moja prva plata“.

Dodala je da je Vlada Republike Srbije, motivisana ovakvim odličnim rezultatima, ove godine izdvojila još veća finansijska sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja – 1,3 milijarde dinara više u odnosu na prethodnu godinu, a da je predviđeno da u te mere bude uključeno više od 20 000 ljudi, od kojih je više od 2 000 osoba sa invaliditetom.

„Ovakve aktivnosti pokazuju da je jasan cilj Vlade Republike Srbije da se unapredi položaj na tržištu rada, pre svega najosetljivijih kategorija stanovništva, da se poveća standard svih građana Srbije i da Srbija ide putem napretka“, istakla je Kisić Tepavčević.

Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uslovi za raspisivanje javnih poziva za programe zapošljavanja u 2022. godini i da se poslodavci i nezaposlena lica opredele za neki od programa, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

„Verujem da ćemo i ove godine biti zahvalan partner poslodavcima i nezaposlenim licima i da ćemo na taj način omogućiti da se slika na tržištu rada i dalje kreće u pozitivnim pravcima i da utičemo na povećano zapošljavanje lica koja se nalaze na našoj evidenciji“, istakao je Martinović.

Foto: wikipedia

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *