SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Svet Vesti

Ministar Nedimović: Od 7. februara kreće novi IPARD konkurs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas za RTS da je Saudijska Arabija otvorila svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz naše zemlje.

Prema Nedimovićevim rečima, iz naše zemlje u Saudijsku Arabiju izvoziće se goveće i jagnjeće meso, mleko i mlečni proizvodi.

Potpisan je sporazum i sa Indonezijom oko izvoza jabuke i kukuruza.

On je najavio i da su u toku pregovori sa dva velika investitora – jednim iz Egipta i drugim iz Kine, koji se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju, a njihova ideja je da prerađuju približno pola miliona tona kukuruza.

Ministar je podsetio da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva i seme za repromaterijal, da poljoprivrednici mogu kupiti opremu, mašine, prerađivačke kapacitete.

Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture, ponovio je Ministar.

Imamo nekoliko konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije poljoprivrednici dobijaju pola novca, za kupovinu traktora postoje dva konkursa, dok iz IPARD-a 7. februara kreće novi poziv, precizirao je potpredsednik Vlade.

On je najavio da će po prvi put na pijacama, trgovima i ulicama biti mlekomati sa svežim mlekom sa farmi, i ujedno potvrdio da od marta kreće isplata 55 miliona evra za davanja po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima.

Nedimović je poručio da će i ove godine hrane u Srbiji biti dovoljno, naglasivši da je prethodne godine zabeležen rekordan izvoz od pet milijardi dolara, naročito u sektoru organske proizvodnje u kojoj je u prošloj godini zabeležen rast od 94 odsto.

Foto: Srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *