SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Tehnologija

USB-C postaje univerzalni punjač u EU

Članice EU usaglasile su stavove o korišćenju jedinstvenog punjača za elekronske uređaje.

Prema pisanju magazina Buka, Europska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rešenje za punjenje elektronskih uređaja poput telefona i tableta, koji bi svi trebali imati USB utičnicu tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Komisija je predložila izmenu direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardna utičnica za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosnih zvučnika i ručnih konzola za videoigre.

Jedinstvena utičnica USB-C omogućiće potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, nezavisno od marki uređaja.

U predlogu se predviđa prodaja punjača odvojeno od elektronskih uređaja, što znači da novi punjač neće nužno biti uključen pri kupovini novih uređaja. Time bi se smanjila količina elektronskog otpada.

Zajedničko rešenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i doneti znatne uštede. Prema procenama Komisije, potrošači u EU bi mogli uštedeti 250 miliona eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi takođe trebalo smanjiti količinu elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava da reši problem jedinstvenog punjača elektronskih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broja različitih punjača i rešenja za punjenja s tridesetak na današnja tri.

Da bi se došlo do univerzalnog punjača, potrebno je osigurati punu kompatibilnost s obe strane kabla: elektronskog uređaja i utikača za vanjsko napajanje. Komisija najavljuje da će predložiti promenu uredbe u tom smislu koja bi stupila na snagu istovremeno s novom direktivom.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Applea.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB utičnice za punjenje, ali ne i Appleov Iphone, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korišćene Android proizvode.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *