SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Nišavski okrug Pirotski okrug Region Srbija Vesti

Počela izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

Na delu trase kroz našu zemlju od Dimitrovgrada do Niša, juče je zvanično označen početak radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske,saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Svečanom početku radova kod Dimitrovgrada prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, kao i predstavnici „Jugorosgasa“ i „Bulgartransgasa“ i Evropske investicione banke.

O ovoj kapitalnoj investiciji vrednosti 85,5 miliona evra govorila je premijerka Srbije napomenuvši da će gasovod početi sa radom do oktobra 2023. godine.

Brnabić je ukazala na to da je gasna interkonekcija projektovana za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, dodavši da je to dodatna veza sa Bugarskom, koja će se spojiti sa našom gasnom infrastrukturom u Nišu.

Ona je, takođe, istakla da ćemo zbog toga imati sigurnije snabdevanje prirodnim gasom i diverzifikaciju izvora snabdevanja, što će omogućiti i dalji razvoj distributivne mreže u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji.

Predsednica Vlade je objasnila da je 25 miliona evra kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, dok će preostalih 10,3 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta Srbije i približno 600.000 evra od „Srbijagasa“.

Premijerka je naglasila da ovaj projekat znači najkonkretniju borbu za bolji kvalitet vazduha, za Zelenu agendu, jer ćemo moći da širimo gasovodnu mrežu kako bi građani koji imaju individualna ložišta prešli na gas, čime će emisija zagađujućih materija biti smanjena.

Živimo u zaista teškim i izazovnim vremenima – pandemije i nezabeležene energetske krize. Da nismo 1. januara 2021. godine otvorili deo Balkanskog toka kroz Srbiju i spojili se i na taj način sa Bugarskom, čime smo dobili još jedan krak iz koga vučemo ruski gas, mi bismo ovu zimu dočekali u hladnim domovima, predočila je ona.

Prema njenim rečima, naša privreda bi sigurno trpela zato što ne bi bilo dovoljno gasa, a i cene tog energenta bi bile sigurno značajno veće.

Brnabić je istakla da je to ulaganje od 1,5 milijardi evra Srbiji omogućilo da sada ima energetsku stabilnost i bezbednost, a da je ovaj novi gasovod ka Bugarskoj dalje razmišljanje u tom pravcu.

Zbog toga je toliko i geostrateški važan ovaj projekat koji će nam omogućiti da vučemo gas iz Grčke iz LNG terminala u luci Aleksandropulos, iz Azerbejdžana i iz bilo kojih izvora, kako bismo imali dodatnu bezbednost i cenovnu konkurentnost u budućnosti, ocenila je premijerka.

Šef Delegacije i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret) ocenio je da je taj projekat važan zbog energetske sigurnosti i čistijeg vazduha za građane, te da je EU u pogledu obnovljivih izvora energije spremna da podeli znanje i iskustva sa Srbijom i istakao je da je EU od 2000. godine u energetiku Srbije uložila 800 miliona evra.

Deo gasne interkonekcije u Srbiji biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Projekat izgradnje magistralnog gasovoda MG10 Niš–Dimitrovgrad podrazumeva postavljanje dve gasovodne cevi veličine DN700 za pritisak od 55 bara, kao i četiri merno-regulacione stanice sa pratećim objektima.

Foto: Sajt Vlade Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *