SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekologija Srbija

Javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije raspisalo je konkurs za unapređenje energetske efikasnosti za sve jedinice lokalne samouprave. To je potvrdio Državni sekretar resornog ministarstva Zoran Lakićević, saopšteno je na sajtu resornog ministarstva.

Javni poziv za koji je opredeljeno 230 miliona evra, upućen je svim jedinicama samouprave i važiće do 19. febuara.

Ove godine očekuje se da se na Javni poziv prijavi duplo više opština i da će se radovi izvoditi u gotovo 40.000 domaćinstava.

Država će pomoći svim zainteresovanim građanima da smanje potrošnju energije u svojim domaćinstvima i subvencionisati, zajedno sa lokalnim samoupravama, polovinu potrebnih sredstava, dok ostatak plaćaju građani, objasnio je Lakićević.

U prethodnoj godini na javni poziv prijavljeno je približno 6.000 domaćinstava, dok je do sada renovirano 2.000 objekata, precizirao je državni sekretar i najavio da će se nakon ovog poziva raspisati i pozivi prema izvođačima radova i građanima.

Lakićević je naglasio da će ove godine resorno ministarstvo dati više novca najnerazvijenijim i devastiranim opštinama i da će umesto sa 50 odsto učestvovati sa 70 odsto, kao i da u Ministarstvu razmatraju na koji način mogu da pomognu socijalno ugroženim domaćinstvima na sledećem javnom pozivu.

Javni poziv objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike, procedura za prijavljivanje je pojednostavljena i 80 odsto opština je već opredelilo sredstva za unapređenje energetske efikasnosti.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *