SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Uncategorized

Kako smanjiti unos šećera?


Uz pravilan količinski unos i u odrđenom vremenskom periodu, šećer povoljno utiče na naš organizam, dajući našem telu energiju koja nam je potrebna za život. Ali, ukoliko preteramo sa unosom slatkiša, to može dovesti do ozbiljnih nuspojava – i stalne želje za šećerom.

-Šećer je povezan s umorom, debljanjem, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, Alchajmerovom i drugim vrstama demencija, upalom i opštom slabošću, objašnjava de Suzan Pirs Tompson, naučnica specijalizovana za psihologiju ishrane. Ona kaže da je najveća nevolja sa šećerom je to što izaziva zavisnost kao i kokain.

Ako želite da konačno počnete da jedete intuitivno i da ne budete zavisni od hrane, ali osećate da ipak previše želite određene proizvode zasićene šećerom, razmislite o tome da se oslobodite šećera. Da biste to učinili, možete zauvek izbaciti sav dodani šećer iz svoje ishrane ili razmislite o kratkom razdoblju detoksa.

Kako zaustaviti želju za slatkim

-Ako imate dugu istoriju želje za šećerom, razmislite o potpunom uklanjanju šećera iz ishrane, tako što ćete dati sebi osam nedelja da ponovo pokrenete svoj sistem. Vaša čula ukusa će se prilagoditi nakon dve sedmice, a centri za zavisnost u mozgu će slediti njihov primer sa značajnim izlečenjem nakon osam nedelja, navode stručnjaci.,Ovo su mali saveti kako u tome da uspete.

Prestanite da jedete šećer, ali stvarno
Da, znači, nema varanja. Nemojte se zavaravati da vam je dovoljno “samo malo čokolade”. Ako mislite da ste zavisni od slatkiša, jedino rešenje je da prestanete. Baš kao što novi nepušač ponovno postane zavisan s prvim udisajem, kada je u pitanju šećer, isto je teško prestati sa konzumacijom. Takođe, nemojte koristiti zamene. Radije jedite sveže voće.

Strpite se
Da, moguće je ostvariti svoj cilj u samo 14 dana! Najgori je početak, ali dobra vest je da će svaka ćelija i čula ukusa na našem jeziku nestati i zameniće je potpuno nova ćelija za samo dve nedelje. Dakle, nakon što prestanete sa slatkišima i prestanete da napadate čula ukusa lažnom slatkoćom, za samo dve nedelje sve što pojedete biće slađe – to znači da ćete prestati i da žudite za slatkišima. Nakon toga, to će pratiti i vaš mozak.

Nemojte komplikovati jela
Vrlo je važno da pratite šta jedete, odnosno, da vam obroci budu jednostavni za napraviti, i da imaju svu nutritivnu vrednost. Vaše telo je prava mala fabrika života i nemojte joj uskraćivati ukusnu hranu. To što se rešavate preterane žudnje za slatkim ne znači da ne možete uživati u ukusnom batatu, ananasu, šumskom voću…

Izvor: Lepota i zdravlje

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *