SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Saveti Život

Šta nam otkriva statistika na putevima u Srbiji? Ko su savesniji vozači, žene ili muškarci?

Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, žene su opreznije u saobraćaju i mnogo su savesniji vozači, ali se neretko, u poslednje vreme, za volanom mogu naći i u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika.

Ako pogledamo statistiku i broj stradalih vozača u proteklih pet godina, videćemo da je tek svaka 14. žrtva žena za volanom. One su, generalno savesnije i bezbednije, ali da je u poslednje vreme zabeležena pojava pripadnica lepšeg pola koje voze pod dejstvom alkohola i narkotika“, izjavio je Okanović za RTS.

Kada je reč o skupim automobilima sa većom kubikažom u kojima upravljaju žene, Okanović je izneo podatak da vozači velikih i skupih automobila koriste činjenicu da ostali vozači zaziru od njih, pa na to nisu imune ni žene.

Ja mislim da nisu svi u luksuznim automobilima bahati, već oni lakše upadaju u oko. Međutim, žene jesu i savesniji i bezbedniji vozači“, podvukao je Okanović.

Govoreći o ženskoj psihologiji za volanom, istakao je da muškarci voze bahato da bi se dokazali pred društvom, kao neki statusni simbol, dok žene imaju svoj cilj i zato voze bahato. Često se dešava, ističe, da na pešačkom prelazu majkama sa detetom pre stane muškarac nego žena u kolima.„Imamo primere bahatog ponašanja i kod jednih i kod drugih, ali žene su svakako savesnije“, rekao je Okanović.

Okanović se osvrnuo i na pešake, učesnike u saobraćaju. Akcenat je na roditelje koji moraju svojoj deci da objasne da u saobraćaju nema izuzetaka i da ako je „crveno na pešačkom, ne prelazi se ulica, bez obzira da li ima automobila ili ne, bez obzira da li se žurite ili ne. Dajte lični primer svojoj deci kako se ponašati u saobraćaju, poručio je Okanović“.

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *