SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Dogadjaji Kultura Magazin Srbija

Otvorena izložba pod nazivom „Migracije u umetnosti – umetnost migracija“

U okviru programskog luka „Seobe“ Evropske prestonice kulture, u galeriji Matice srpske sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Migracije u umetnosti – umetnost migracija“, naznačeno je na sajtu resornog ministarstva.

Svečanom otvaranju prisustvovala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Gojković je tom prilikom izrazila uverenje da će publika u narednih dva i po meseca moći da pogleda i uživa u izuzetnom opusu koji pruža ova izložba.

Pred nama su dela dvojice čuvenih srpskih slikara, Paje Jovanovića i Uroša Predića, zatim radovi slavnih evropskih umetnika: El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i brojnih savremenih stvaraoca iz regiona i sveta. Nastali u različitim istorijskim periodima i okolnostima, izloženi radovi bave se istraživanjem migracija i njihovim uticajima na društvo i kulturu“, istakla je ministarka kulture ukazujući na činjenicu da su migracije, koje su pozitivno uticale na multikulturalizam kao pojavu i proces, oduvek bile, kao motiv i tema, prisutne u umetnosti.

Ona je objasnila da se izloženi radovi, nastali u različitim istorijskim periodima i okolnostima, bave istraživanjem migracija i njihovim uticajima na društvo i kulturu.

Kada na ovim prostorima govorimo o seobama, mnogima su prve asocijacije dve velike seobe Srba u 17. i 18. veku, koje su poslužile i kao motiv za neka od dela koje možemo ovde videti, među kojima i jednu od najpoznatijih slika srpskih umetnika „Seobu Srba“ Paje Jovanovića, naglasila je Gojković.

Ona je napomenula da je „lična“ migracija ne samo Paje Jovanovića, već i pomenutih velikana evropske umetnosti doprinela njihovom umetničkom sazrevanju.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *