SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Saveti

Kako hidrirati suvu kosu

Suva, dehidrirana kosa je pojava koja je češća u zimskim mesecima. Pored spoljnih faktora, vremena, mehaničkih oštećenja, na suvoću kose mogu uticati i izloženost raznim tretmanima i hemikalijama. Dehidrirana kosa je siguran put ka suvim vlasima, a jedini način da izbegnete iskrzane i suve krajeve je redovna nega i hidratacija.

Kosa, kao i koža, u zimskom periodu traži veću posvećenost i negu, naročito ako je sklona suvoći – kaže za Telegraf.rs profesionalni frizer Ivana Simić.

Najuočljiviji pokazatelji dehidrirane kose su, navodi frizerka, beživotna kosa bez sjaja, koja je istovremeno kruta i gruba na dodir.

Vlasi nemaju odgovarajući obim, pokretljivost i gipkost, zbog čega kosa poprima umoran i oštećen izgled. Suva kosa je najčešće posledica nedovoljne hidratacije, mehaničkih oštećenja, kao i faktora iz okruženja, poput preteranog izlaganja hemikalijama, kao što su tretmani za ispravljanje kose, farbanje kose i visoke temperature prilikom stilizovanja – objašnjava frizerka.

Sagovornica savetuje šta je potrebno da uradite kako biste oporavili suve vlasi i kosi vratili sjaj i bujnost.

Prvo i osnovno je da kosu ne perete suviše često, ne češće od dva puta sedmično. Veoma je važno odabrati odgovarajući šampon. Regenerator nanosite samo na vrhove kose. Ako imate suvu kosu, posle pranja je prosušite uvijanjem u peškir. Držite peškir 10 minuta da pokupi višak vode, a zatim kosu osušite na prirodan način, bez korišćenja toplote. Nemojte koristiti aparate za ispravljanje kose, poput prese, jer je oni dodatno isušuju – objašnjava frizerka.

Ukoliko se ipak odlučite za korišćenje za prese, frizerka savetuje da obavezno zaštitite kosu preparatima koji je čuvaju od toplote.

Ukoliko nemate vremena da češće odlazite u frizerski salon na profesionalni tretman, frizerka savetuje da sami napravite pakovanje, odnosno masku za kosu.

 Jedno od pakovanja koje najradije predlažem možete napraviti vrlo jednostavno. Potrebne su vam dve kašike hladno ceđenog kokosovog ulja,  dve kašike meda i pola banane. Ispasirajte bananu, najbolje u blenderu, a zatim dodajte med i mešajte sve dok ne nestanu grudvice. U tu smesu dodajte kokosovo ulje, koje je pre toga stajalo na sobnoj temperaturi. Nastavite da mešate dok se svi sastojci ne sjedine. Nanesite masku na celu kosu i držite 50 minuta, a zatim je operite mlakom vodom, pa operite na uobičajen način – savetuje Ivana.

Frizerka preporučuje da ovo pakovanje nanosite jednom sedmično, dok se vlasi ne oporave.

Ova maska je vrlo delotvorna i brzo ćete videti rezultate. Još jedno bitno pravilo za one koji imaju suvu kosu je da ne koristite četku, već češalj za iščešljavanje. Četka kida dlaku i dodatno je oštećuje – poručuje frizerka.

Autor: Olivera Milivojević

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *