SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

U martu puštanje u rad TE TO Pančevo


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je Termoelektranu-toplanu (TE TO) Pančevo i tom prilikom poručila da proces energetske tranzicije neumitno teče i da je cilj da imamo energetsku bezbednost i da zaštitimo životnu sredinu.

Mihajlović je istakla da su nove investicije osnov modernog i razvijenog energetskog sektora, dodavši da je ponosna na to što su, otkako je preuzela ovaj resor pre nešto više od godinu dana, završena postrojenja Duboka prerada, pušten u rad gasovod Balkanski tok, počela izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad.

U martu, kad se završi probni rad, imaćemo i zvanično puštanje u rad TE TO Pančevo, navela je Mihajlović, objasnivši da je ovaj objekat važan i zbog kogeneracije, efikasnosti u proizvodnji, zaštite životne sredine, ali i veće energetske bezbednosti.

Potpredsednica Vlade je rekla da je u gradnju nove elektrane uloženo više od 170 miliona evra i da će ona zapošljavati oko 120 ljudi, izrazivši nadu da će u našoj zemlji biti još investicija kompanija koje su realizovale ovaj projekat.

Direktor „Gasprom energoholdinga“ TE TO Pančevo Aleksandar Varnavski istakao je da će TE TO Pančevo, kao postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije koje koristi prirodni gas, kao ekološki najčistiji energent, biti prva parogasna elektrana u Srbiji.

Naš rad nije bio lak zbog pandemije i nekih drugih okolnosti, ali uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i naših akcionara iz „Gasprom energoholdinga“ i NIS-a uspešno završavamo ovaj projekat. Sada su u toku pripreme za puštanje u rad i uskoro će Srbija dobiti novu elektranu, što će omogućiti poboljšanje elektroenergetske situacije i u značajnoj meri povoljno uticati na kvalitet vazduha u Pančevu, rekao je Varnavski.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev naglasio je da je TE TO Pančevo jedan od temeljnih projekata za budući razvoj NIS-a i da ovom investicijom kompanija nastavlja da razvija domaći energetski sektor i jača strateško partnerstvo sa Vladom Srbije i Gradom Pančevom.

Sprovodeći našu energetsku tranziciju, značajno jačamo kapacitete kompanije za proizvodnju električne energije. Istovremeno, u Srbiju donosimo savremene tehnologije koje doprinose unapređenju zaštite životne sredine i otvaramo nova radna mesta za mlade stručnjake, istakao je Tjurdenjev.

On je dodao da je od posebne važnosti to što će stabilan rad nove gasne elektrane dodatno doprineti sigurnosti u snabdevanju električnom energijom u Srbiji.

Izvor i foto: sajt Vlade Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *