SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Kolubarski okrug Okruzi Srbija Vesti

Ministar Momirović najavio izgradnju južne obilaznice oko grada Valjeva

Prilikom posete Gradskoj upravi u Valjevu, Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović razgovarao je o aktuelnim i predstojećim projektima.

Momirović je ukazao na to da će u brzu saobraćajnicu Lajkovac–Iverak ka Valjevu biti uloženo nešto manje od 160 miliona evra, dodavši da je to ulaganje dovelo dva nova investitora, navodi se na sajtu resornog Ministarstva.

Ponosan sam na ovo što radimo i uveren u to da će se, kada se završi brza saobraćajnica, zatim obilaznica oko Valjeva i kada se otvore nova radna mesta, u potpunosti promeniti ekonomska perspektiva ovog grada, istakao je ministar.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković iskazao je zahvalnost ministru na prilici da se razgovara o kapitalnim projektima koji su od velikog značaja za Valjevo, istakavši da je izgradnja brze saobraćajnice svakako najznačajniji projekat, ali da se u narednom periodu očekuje i izgradnja obilaznice.

Izgradnja obilaznice oko Valjeva u dužini od približno pet kilometara planirana je u dve faze. Prvi deo, u dužini od oko 2,2 kilometra, kojim je predviđena petlja na priključenju sa budućom brzom saobraćajnicom Lajkovac–Iverak, i drugi deo obilaznice u dužini od oko 2,8 kilometara sa planiranom regulacijom reke Kolubare.

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak–Lajkovac su u toku, a dužina ove deonice je 18,3 kilometra, sa po dve trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

Ona će povezati Valjevo sa auto-putem „Miloš Veliki“ (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa auto-putem „Miloš Veliki“ i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Ranije tokom dana, ministar Momirović je otvorio stručni skup „Petnica 2022“, koji će se u naredna dva dana održati u Istraživačkoj stanici Petnica kod grada Valjeva.

Taj skup, koji je okupio veliki broj učesnika, među kojima su i profesori i predstavnici lokalnih samouprava, posvećen je ekološkim projektima Vlade Republike Srbije, sa posebnim akcentom na projekat „Čista Srbija“.

Danas je predstavljen najveći ekološki projekat u istoriji ove zemlje i velike investicije u komunalnu infrastrukturu. Radi se o četiri milijarde evra investicija. Naš plan je da u naredne četiri godine izgradimo sedam hiljada kilometara kanalizacione infrastrukture i više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, poručio je Momirović.

On je naglasio da su ovi projekti od najvišeg prioriteta, izrazivši uverenje da će u budućnosti, kada se mi i naša deca okrenemo i pogledamo na ovoj period, moći da se kaže da smo ponosni na to šta je urađeno.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *