SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Politika Srbija Svet Vesti

Srbija iskazala političku neutralnost po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, ali i poštovanje teritorijalnog integriteta prema Ukrajini


U obraćanju za javnost Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i državni vrh naše zemlje, saopštili su da pružaju punu podršku teritorijalnom integritetu republici Ukrajini, ali da su rukovođeni isključivo nacionalnim interesima i dosadašnjim iskustvom u vođenju spoljne politike po pitanju uvođenja sankcija Rusiji da zauzmu neutralan stav.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je donet pomenuti zaključak održana je ranije, a u međuvremenu se Vučić sastao i sa patrijarhom Porfirijem koga je obavestio o donetim odlukama.

U daljem obraćanju, predsednik Aleksandar Vučić je saopštio da Srbija žali zbog sukoba na istoku Evrope kao i da se prekidaju sve planirane aktivnosti Vojske Srbije sa stranim partnerima, kao i da će biti sankcionisani svi državljani Srbije koji budu učestvovali ili podrstrekivali na učešće u sukobima na istoku Evrope.

Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi ruski i ukrajinski narod oduvek smatramo bratskim, Srbija oduvek poštuje pravo država na nepovredivost granica. Jedan od osnovnih principa naše zemlje jeste poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država”, pročitao je Vučić zaključke donete na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Republika Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.

Uvek smo vodili principijelnu spoljnu politiku i za to smo skupo platili cenu. Zbog nastojanja da sačuvamo svoj teritorijalni integritet bili smo izloženi napadu 19 NATO zemalja krajem 20. veka. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom, Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine”, istakao je predsednik Srbije.

Takođe naglasio je: “Srbija će se rukovoditi zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih interesa ako bude trebalo da odlučuje o uvođenju sankcija drugim državama. Republika Srbija smatra da nije u njenom vitalnom interesu da bilo kome uvodi sankcije pa ni Rusiji.“

Ajde mi samo recite kako mislite da tako jednostavno preko noći, da bi se nekome udvorili, uvodimo sankcije Rusiji“, rekao je Vučić, dodavši da Srbiji Rusija nikada nije uvodila sankcije i da je uvek u Savetu bezbednosti UN čuvala srpske interese i Rezoluciju 1244.

Isto tako ne bi bilo fer da ne podržimo teritorijalni intergritet Ukrajine koja je naš teritorijalni intergritet uvek poštovala, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je Srbija obezbedila dovoljne rezerve namirnica, kao i nafte, dizela, benzina i kerozina.

Izvor: Rts, Danas

Foto: Fb profil Alkeksandar Vučić

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *