SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekologija Na današnji dan Srbija

Potpredsednica Mihajlović: Energetska tranzicija je pitanje svih nas

Povodom Svetskog dana energetske efikasnosti, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, da je povećanje energetske efikasnosti prioritet u energetskoj politici i da je za te svrhe država planirala ulaganje od približno 850 miliona evra, saopšteno je na sajtu resornog ministarstva.

Mihajlović je naglasila da ova oblast ima jednak značaj za energetsku bezbednost Srbije kao i izgradnja novih energetskih kapaciteta.

Država koja želi da se razvija i približava po ekonomskoj snazi i kvalitetu života razvijenim evropskim zemljama, ne sme da dozvoli sebi da troši dva, tri ili četiri puta više energije za stvaranje jedinice BDP nego države koje su članice EU, kao što je danas slučaj sa Srbijom. Dobra vest je da nisu neophodne decenije da vidimo veliki napredak uz jasne ciljeve, uključivanje građana i lokalnih samouprava, i povećanje investicija. Te preduslove smo najvećim delom i obezbedili, tako što smo doneli novi Zakon o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, pokrenuli Nacionalni program energetske sanacije domaćinstava i stambenih zajednica, a kroz Integrisani nacionalni plan za klimu i energetiku, utvrdićemo i ciljeve u ovoj oblasti najpre do 2030, a zatim i do 2050. godine”, kaže Mihajlovićeva.

Ona je ukazala na to da je za energetsku efikasnost u domaćinstvima i stambenim zgradama planirano približno 250 miliona evra u ovoj godini, i to za zamenu prozora i vrata, postavljanje solarnih panela, termičku izolaciju zidova i krovova i zamenu kotlova.

Takođe, kako je navela, vrednost projekata povećanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama, školama, vrtićima, bolnicama, toplanama i toplovodima za centralno grejanje je oko 600 miliona evra.

Mihajlović je podsetila na to da je prošlogodišnji javni poziv za zamenu stolarije obuhvatio približno 5.000 domaćinstava u 67 gradova i opština, dodavši da se očekuje da u novom programu, koji će obuhvatiti 151 lokalnu samoupravu, učestvuje oko 40.000 domaćinstava.

Energetska tranzicija je pitanje svih nas, a građani su velikim odzivom i učešćem u nacionalnom programu pokazali da žele da budu aktivni učesnici ovog procesa, iz kojeg treba da kao zemlja izađemo energetski bezbedniji, sa snažnom i održivom ekonomijom i zdravom životnom sredinom, zaključila je Mihajlović..

Foto: Srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *