SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Mihajlović: Žene su odgovornije i žele mir i stabilnost i to je jedini stereotip koji ima osnovu u istini

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i prеdsеdnica Koordinacionog tеla za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović poručila je danas u Kuli Nebojša da su žene pokretačka snaga društva koje dolazi, ukazavši da još uvek postoje stereotipi da žene od rođenja nisu dovoljno dobre samo zato što su žene i devojčice – o tome“gde je ženi mesto u društvu“.

Kroz zajednički projekat sa Ministarstvom za evropske integracije i UN Women, uz podršku EU, pomažemo ženske organizacije širom Srbije, rekla je potpredsednica Vlade i dodala „danas ćemo dodeliti 20 miliona dinara za šest organizacija koje će se baviti borbom protiv rodnih stereotipa, koji posebno pogađaju ranjive grupe žena – Romkinje, žene sa invaliditetom, žene sa sela.

Prema njenim rečima, to jeste evropska vrednost, ali i vrednost u Srbiji na kojoj predano radimo i o tome nikada nije suvišno govoriti.

Žene su odgovornije i žele mir i stabilnost i to je jedini stereotip koji ima osnovu u istini, navela je ona.

Ministarka za Evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je podršku ženama.

Važno je da osnažimo ženski pogled na svet i ženski princip koji može da dobije ogromnu vrednost u obezbeđivanju mira i stabilnosti, izjavila je Joksimović.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović podsetila je na to da je prošle godine obeležavanje 8. Marta započelo izložbom koja je slavila žene na prvim linijama borbe protiv pandemije.

Ta izložba, koja je obišla celu Srbiju, pokazala je gde su koreni problema, a to su štetne predrasude i stereotipi. Kreću od malih nogu i svaka od nas videla bi da su životne odluke, ponašanja i aktivnosti bile određene stereotipima, rekla je Rikanović.

Danas smo tu da svečano obeležimo Međunarodni dan žena i u duhu neustrašivosti pokrenemo aktivnosti za borbu protiv rodnih stereotipa, koji vekovno ukalupljuju žene i muškarce, ograničavajući ih u životnom napredovanju, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić Štamcar.

Foto: sajt Vlade Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *