SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Svet Vesti

Ministar Selaković: „Srbija je veoma zadovoljna saradnjom sa Savetom Evrope“


Na današnjem sastanku šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić, iskazan je značaj trenutne posete, posebno imajući u vidu osetljivost političkog trenutka u kojem se ona realizuje.

Ministar je pored poruke da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom koju ima sa Savetom Evrope i njenoj podršci ka evropskom putu, ukazao i na odličnu saradnju na mnogim projektima koje naša zemlja ostvaruje sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, počevši od Regionalnog stambenog programa, preko kredita za projekte dualnog obrazovanja, projekta studentskog stanovanja, do borbe protiv posledica pandemije koronavirusa.

Selaković je pozdravio odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) da uputi posmatračku misiju za predstojeće predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.

On je naveo da, u skladu sa politikom normalizacije odnosa sa Prištinom, Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i statusno neutralnim pristupom.

Selaković je naglasio da se Srbija snažno protivi pokretanju procedure za prijem Prištine u Savet Evrope, napominjući da bi to predstavljalo kršenje Statuta Saveta Evrope i narušilo bi jedinstvo te organizacije.

Šef Srpske diplomatije je rekao da sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo aktuelna dešavanja na istoku Evrope, podvukavši da srpski narod i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da su nam Rusija i Ukrajina prijateljske zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: mfa.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *