SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Region Srbija Vesti

Početak gradnje još jedne fabrike u Srbiji


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto prisustvovali su danas svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima, saopšteno je na sajtu Vlade RS.

Predsednik je tom prilikom naglasio izuzetnu saradnju naše zemlje sa svojim severnim susedom Mađarskom i da se ta saradnja ogleda kroz prijateljske odnose i u ekonomskim pokazateljima, budući da je Srbija u poslednjih deset godina dva i po puta uvećala trgovinsku razmenu sa Mađarskom.

Mađarska nam je pre deset godina bila 11-12 spoljnotrgovinski partner, a danas, sa 2,4 milijarde evra trgovinske razmene, postaje peti, rekao je on i ocenio da je jedan od najzaslužnijih za to premijer Mađarske Viktor Orban.

Vučić je naglasio da je ponosan što imamo takvog prijatelja, kao što je Mađarska, koji je na našoj strani.

Dobro došli, naši dragi mađarski prijatelji, u Šid i Srbiju! Ponosan sam na saradnju i partnerstvo Srbije i Mađarske, zemlje koja je gotovo uvek na strani naše Srbije.

Ova fabrika omogućiće ljudima da žive od svog rada i da obezbede budućnost svojoj deci, objavio je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Sijarto je ocenio da su Srbi i Mađari narodi koji znaju značaj mira i pokazali su da se iz odnosa opterećenih istorijskim događajima može preći na odnose partnerstva, prijateljstva i dobre ekonomske saradnje.

On je rekao da Mađarska i Srbija mogu da budu ponosne na uzorne prijateljske odnose, od kojih su profitirale ekonomije dveju zemalja jer stimulišu jednu drugu, pomažu se i doprinose energetskoj bezbednosti.

Ponosni smo što sa investicijama mađarskih preduzeća možemo da doprinesemo ekonomskom razvoju Srbije, kao i na to što smo u okviru ekonomske podrške privredi u Vojvodini pomogli 14.000 preduzeća, naglasio je ministar, dodavši da je odnos dveju zemalja primer uspešne saradnje, što i potvrđuju ova ulaganja u Adaševcima.

Sijarto je najavio da će se u fabrici u Adaševcima proizvoditi više od milion tona stočne hrane na godišnjem nivou, što će omogućiti izvoz i biće time profitabilan posao za obe ekonomije.

Ukupan budžet ove investicije je 24.424.000 evra, od kojih je 13.740.000 evra za pogon za mešanje stočne hrane, a 10.684.000 evra za uređenje zemljišta, dodatne objekte, razvoj infrastrukture i projektovanje.

Investicioni program podržava Vlada Mađarske u iznosu od 6,3 miliona evra, dok Vlada Srbije obezbeđuje 2,5 miliona evra.

UBM grupa je na mađarskom tržištu vodeća kompanija za proizvodnju stočne hrane, koja je u potpunom mađarskom vlasništvu, a bavi se proizvodnjom i distribucijom stočne hrane, kao i trgovinom sirovina za njenu proizvodnju.

Foto: sajt Vlade Republike Srbije

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *