SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Šumadijski okrug Vesti

Veće korišćenje IPARD-a za agrarni razvoj i razvoj ruralnog turizma


Povodom značajne uloge lokalnih samouprava u izradi nove krovne strategije regionalnog razvoja i zakona o održivom ravnomernom regionalnom razvoju do 2027. godine, Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović sastala se u Kragujevcu sa predstavnicima 12 gradova i opština Šumadije i Pomoravlja.

Na sastanku je bilo reči i o značaju kohezione politike Evropske unije za regionalni i lokalni razvoj, kao i o mogućnostima za bolje korišćenje sredstava iz pretpristupnih (IPA) fondova.

Prema njenim rečima, prioritet u finansiranju imaće oni koji budu imali bolje projekte, a koji su održivi i znače za regionalni razvoj, posebno u segmentu zaštite životne sredine.

Joksimović je istakla da je na sastanku bilo reči i o tome gde dolazi do problema u sprovođenju pojedinih projekata, te objasnila da se vrlo često dešava da je projekat dobar, ali da dolazi do manjka komunikacije i koordinacije.

Otvorili smo dosta tema i konkretnih pitanja, na koja zajednički možemo da dobijemo odgovore. Posebno smo pričali o IPARD-u koji ovaj kraj ne koristi u dovoljnoj meri. To su bespovratna sredstva Evropske unije za agrarni razvoj koji se odnosi, ne samo na novu mehanizaciju, već i na razvoj ruralnog turizma, objasnila je ministarka.

Ova dva okruga, kako je predočila, imaju dosta investicija i industrijske proizvodnje i nisu toliko okrenuti poljoprivrednim fondovima, ali ima prostora da se i to unapredi.

Joksimović je iznela podatak da je u poslednjih nekoliko godina samo Kragujevac dobio više od milion evra bespovratnih sredstava iz evropskih fondova, kao i da se jedan od važnijih trenutnih projekata za ovaj grad odnosi na Vojno-tehnički zavod, koji je neiskorišćeni potencijal za lokalni ekonomski razvoj, što će takođe biti ponuđeno za finansiranje iz evropskih fondova.

Ona je navela da se iz evropskih fondova finansira i projekat iz oblasti energetike, a reč je o dalekovodu Kraljevo – Kragujevac, koji je i te kako značajan za energetsku stabilnost. Vrednost tog projekta je 30 miliona evra, od čega je početnih 6,6 miliona evra bespovratnih sredstava dobijeno upravo iz evropskih fondova.

Ministarka je naglasila i važnu ulogu regionalnih razvojnih agencija u pomoći za pripremu projekata finansiranih iz evropskih i drugih fondova.

U Srbiji postoji 17 regionalnih razvojnih agencija, čiji su osnivači lokalne samouprave i mi zajedno prepoznajemo mogućnost za saradnju kako bismo u interesu građana dobili što manje zaduživanja, odnosno što više grantova, ali i što povoljnije kredite da bismo rasteretili budžet države i lokalnih samouprava, objasnila je ministarka.

Foto: mei.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *