SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija Vesti

Mihajlović: Zajednička borba protiv rodnih stereotipa, ali i povećanje žena na mestima gde se donose važne odluke

Danas je potpisan Protokol o saradnji sa Udruženjem naučnica Srbije „Srna“ i potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović.

Protokol o saradnji podrazumeva, između ostalog, i aktivnosti usmerene na unapređenje položaja žena i devojaka u nauci i prosveti, povećavanje vidljivosti naučnica i prosvetnih radnica u društvenoj zajednici, unapređenje rodne ravnopravnosti u svim aspektima naučnog i prosvetnog rada, kao i promociju aktivnosti uspešnih naučnica i prosvetnih radnica u Srbiji, naznačeno je na sajtu Koordinacionog tela.

Mihajlović je istakla da je cilj države veći broj žena na mestima na kojima se donose odluke, zajednička borba protiv rodnih stereotipa o tome kakva je uloga žena u nauci, kao i smanjenje platnog jaza između muškaraca i žena u naučnim institucijama.

Takođe, kako je dodala, cilj je i da nam se više nikada ne desi da pri izboru novih članova SANU nemamo nijednu ženu. Žene treba da dobiju mesto koje zaslužuju, jednake uslove da napreduju, usavršavaju se i doprinesu daljem razvoju i dobrobiti našeg društva.

Predsednica Udruženja „Srna“ Sanja Podunavac Kuzmanović rekla je da je ovaj protokol prilika da zajedno radimo na ostvarenju cilja, a to je stvaranje pozitivne atmosfere u kojoj ćemo ohrabriti devojke i žene da se bave naukom, ali i da ih bude više na rukovodećim i liderskim pozicijama.

Ona je poručila da ženama jeste mesto za stolom gde se donose odluke i rešavaju pitanja od interesa za celo društvo.

Foto: Srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *