SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekonomija Srbija Vesti

Sutra počinje nova prijava za subvencije države prilikom prelaska na novi model fiskalizacije

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da od utorka, 15. marta počinje novi krug prijavljivanja obveznika fiskalizacije za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, koji je od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije, saopšteno je na sajtu resornog Ministarstva.

Mali je istakao da je pitanje subvencija definisano uredbom Vlade kojom se predviđa da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

On je naglasio da će prijavljivanje na portalu ePorezi biti moguće do 5. aprila, a da bi se prijavili za subvencije obveznici fiskalizacije prvo treba da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata putem pomenutog portala.

Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države, precizirao je ministar, uz napomenu da je prijava za subvencije jednostavna, ne zahteva mnogo vremena i obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

Mali je podsetio na to da je prvi krug prijave za subvencije države trajao od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine, te da se tom prilikom za pomoć države prijavilo približno 124.000 obveznika fiskalizacije, i skoro svi su već isplaćeni.

Prema njegovim rečima, sa redovnim isplatama subvencija će se nastaviti i u narednom periodu, jer je namera da obveznici fiskalizacije što pre dobiju novac i pređu na novi model fiskalizacije, kako ne bi čekali poslednji rok, koji ističe 30. aprila.

Ministar je objasnio da preduzetnici direktno dobijaju novčana sredstva za prelazak na novi model, kojih ima sasvim dovoljno, s obzirom na to da je budžetom za ovu godinu za to opredeljeno šest milijardi dinara.

Ministar je podsetio na to da je rok za prelazak na novi model fiskalizacije 1. maj i ponovio da neće biti nikakvog pomeranja rokova.

Foto: Srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *