SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Region Srbija Uncategorized Vesti

Brnabić: Srbija je stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Pedsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas se prilikom sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom zahvalila austrijskim zvaničnicima na podršći koju je naša zemlja uvek imala na putu evropskih integracija.

U Austriji smo uvek imali partnera na kojeg smo mogli da se oslonimo, istakla je premijerka i ujedno ukazala na to da je, ekonomski gledano, Austrija u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner Srbije, iza Nemačke.

Prema njenim rečima, austrijske kompanije su do sada u Srbiju uložile 2,585 milijardi evra, zapošljavaju više od 22.000 ljudi, dok je u 2021. godini zabeležena robna razmena od 1,36 milijardi evra, što je 28 odsto više nego 2020. godine, stoji u saopštenju sajta Vlade Srbije.

Takođe, kako je dodala, nivo robne razmene od 2010. do 2020. godine povećan je 1,7 puta, srpski izvoz u Austriju 1,9 puta, a uvoz iz Austrije 1,8 puta, uz ocenu da je to ohrabrujući trend.

Brnabić je napomenula da je tema razgovora bila i kriza na istoku Evrope.

Otvoreno smo razgovarali. Znam da su mnogi u EU zabrinuti da se nestabilnost ne prelije na Zapadni Balkan. Jasno sam istakla da će Srbija u regionu nastaviti da vodi ulogu jedne od zemalja koje su stub stabilnosti, da ćemo nastaviti da budemo izvoznik mira i stabilnosti i da nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj deo Evrope, poručila je premijerka.

Brnabić je naglasila i odličnu saradnju dveju zemalja u borbi protiv kriminala, korupcije i tokom migrantske krize.

Verujem da ćemo i na nove izazove naći način da odgovorimo najbolje i sačuvamo evropski i mir i stabilnost, zaključila je premijerka.

Foto: Srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *