SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Ekologija Svet Zdravlje

Klimatske promene u budućnosti će uticati da se alergije na polen javljaju ranije i trajati duže

Sezona alergije na polen mogla bi početi do 40 dana ranije i trajati 19 dana duže do 2100. godine zbog klimatskih promena-pokazala je nova studija objavljena u Nature Communications koju je proveo Univerzitet u Michiganu.

Kandidat za doktorske studije i glavni autor Yingxiao Zhang rekao je da će se promene polena razlikovati zavisno od vrste biljaka i mesta gde osoba živi.

Međutim, ova studija predviđa da bi vremenski raspored različitih biljnih polena mogao stvoriti novo preklapanje, što bi dovelo do viših koncentracija polena.

Zhang je takođe rekao da rastuća temperatura, padavine i količina ugljendioksida u zemljinoj atmosferi mogu uticati na emisiju polena biljaka. Uopšteno govoreći, ugljendioksid deluje kao đubrivo za biljke, čineći da rastu brže ili veće, a efekat đubrenja može značiti da biljka proizvodi više polena.

Dr. Perry Sheffield, vanredni profesor medicine životne sredine, kaže da informacije iz ove studije dopunjuju trendove iz prošlih istraživanja koje pokazuju da su sezone polena postajale sve duže u poslednjih nekoliko decenija s više polena.

Studija objavljena u Nature Communications koju je preneo Klix.ba izričito napominje da se očekuje da će duže i intenzivnije sezone polena pogoršati „polenski alergijski rinitis“ (polensku groznicu) i astmu.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *