SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Magazin Obrazovanje Srbija

Počeo upis prvaka preko Portala eUprave


Od danas na Portalu eUprava ponovo je dostupna usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnu školu.

Zahvaljujući ovoj usluzi, roditelji na jednostavan način mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju. Prošle godine je tu elektronsku uslugu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

Odlaskom u školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila do 31. maja.

Uslugu eZakazivanje termina za upis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa resornim Ministarstvom.

Kako da upišete dete u školu elektronski (koraci):

Ukoliko niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na portalu eUprava gov.rs, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs;

Detaljno uputstvo možete pronaći ovde;

Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava (uputstvo za prijavu);

Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;

Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

Roditeljima je na portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/735-0557, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 časova.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *