SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

internet
Magazin Tehnologija

Rad od kuće i problemi sa internet konekcijom

Rad zaposlenih od kuće poslednjih godina prestaje da bude alternativno rešenje i postaje gotovo uobičajena praksa, koja se u okviru brojnih kompanija pokazuje kao odličnan vid poslovanja. Iz perspektive zaposlenih, ovakav rad nesumnjivo ima svojih prednosti u kontekstu uštede vremena i komfora, ali istovremeno podrazumeva i određene izazove. Najznačajniji faktor uspešnosti rada od kuće je nesumnjivo internet konekcija, koja je u osnovi uslov za ovakvo poslovanje, te problemi sa istom nesumnjivo idu na štetu radnom performansu pojedinaca, a zatim imaju negativne efekte i na ukupan rad kompanije. U cilju da vam pomognemo da stabilnom i brzom internet konekcijom obezbedite sebi polaznu osnovu za efikasan rad od kuće, u tekstu koji sledi smo izdvojili nekoliko ključnih saveta u vezi sa rešavanjem eventualnih problema koji se u ovom smislu mogu pred vama ukazati.

Odlučivanje povodom tipa konekcije

Prvi i osnovni korak ka postizanju stabilne internet konekcije će nesumnjivo biti pravi izbor interneta, koji je potrebno načiniti na osnovu potreba vašeg poslovnog angažmana. U najvećem broju slučajeva će se ove potrebe odnositi pre svega na nepostojanje faktora ometanja konekcije, odnosno prekida toka rada. Iako je ADSL internet izbor najvećeg broja domaćinstava kod nas zbog pristupačne cene, ovaj vid konekcije nije najsrećnije rešenje zbog brzine preuzimanja koju podrazumeva, a koja se uglavnom kreće u opsegu od 5 do 35 Mbps. Kablovski internet će, sa druge strane, korisnicima obezbediti veću brzinu preuzimanja, ali kao njegovu manu prepoznajemo asimetričnost i moguće zastoje povodom visoke regionalne upotrebe. Optički internet je najsavremeniji vid konekcije i kao takav se ukazuje i kao najbolje rešenje za korisnike uopšte, a naročito za one koji praktikuju rad od kuće. U Srbiji će iskustva korisnika pokazati da Yettel optički internet odlikuje najveća stabilnost i brzina konekcije, te ćete ovakvim izborom zapravo postići iskustvo interneta čiji kvalitet neće zavisiti od broja korisnika koji su u okruženju povezani na mrežu. Kao značajan benefit, koji naročito ide u prilog ovakvom odabiru ukoliko se internet koristi u svrhu poslovanja, jeste sigurnost podataka, a pri tome će simetričnost, koja se ogleda u jednakoj brzini preuzimanja i otpremanja podataka, dodatno doprineti neometanom toku radnih procesa.

Digitalizacija čitavog doma

U kontekstu rada od kuće morate uzeti u obzir i potrebu ostalih članova domaćinstva da koriste internet u toku vašeg radnog vremena, što u određenim slučajevima može dovesti do usporavanja konekcije. U cilju da obezbedite stabilnu konekciju i jednaku brzinu interneta koji koristite za rad, neovisno o upotrebi interneta u okviru vašeg domaćinstva, razmotrite pogodnosti internet paketa kao što je Hipernet. Provajderi imaju u vidu da je digitalizacija čitavog doma danas jedan od važnih faktora koji utiču na kvalitet života savremenog čoveka, te će u okviru svoje ponude različitim paketima ponuditi usluge interneta, digitalne televizije i fiksne telefonije. Ovo je jedan od načina da osigurate neometanu upotrebu interneta sa svih pametnih uređaja u vašem domu, koju mogu istovremeno uižvati svi članovi domaćinstva, bez bojazni da će to imati uticaja na vaš radni proces.

Pozicioniranje rutera i fizičke smetnje signalu

Ukoliko imate problema sa nestabilnom konekcijom, odnosno nemogućnosti uspostavljanja iste sa jednakom brzinom u svim delovima vašeg doma, imajte u vidu da signal može da trpi i zbog određenih fizičkih smetnji. Ovo se na prvom mestu odnosi na zidove i raspored prostorija u odnosu na poziciju rutera. Ukoliko je to moguće, postavite ruter u blizini središnje tačke vaše kuće, te obratite pažnju na to da li postoje predmeti koji mogu stati na put signalu i ometati ga. Ukoliko vaš dom broji više od jednog sprata, takođe je preporuka da ruter postavite na što višu poziciju u kući, dakle na gornji sprat. Možete uzeti u obzir i upotrebu pojačivača signala, koji ima ulogu da preuzme signal od rutera, pojača ga, a zatim pusti u etar. Ruter bi, pri tome, trebalo redovno da restartujete, kao i dodatne modeme.

Smetnje u vezi sa računarom koji koristite

Ponekad smetnje na koje možete da naiđete u kontekstu internet konekcije mogu biti vezane za stanje uređaja kojim se povezujete na mrežu. Ovo se pre svega odnosi na eventualno postojanje zlonamernih softvera na vašem računaru, protiv čega ćete se najefikasnije boriti instaliranjem dobrog antivirus programa, koji će viruse detektovati i uklanjati. Malveri se mogu kriti i u keš memoriji vašeg pretraživača, te vodite računa da je redovno čistite. S druge strane, sama promena pretraživača može ubrzati vaš konekciju, te ukoliko ste pokušali sve date korake bez željenih rezultata, rešenje problema može biti sasvim jednostavno i na ovaj način možete postići bolje internet iskustvo. Jasno je da računar koji koristite treba da ima kapacitete da podrži brzinu interneta koju vam obezbeđuje provajder, te proverite ovu stavku takođe.

Prilikom rada od kuće oslanjamo se na internet konekciju za upotrebu različitih alata i komunikaciju sa kolegama, nadređenima i klijentima, te je nesumnjivo važno da obezbedimo sebi ovo sredstvo, odnosno osnovu za uspešan rad. Ukoliko imate problema sa brzinom i stabilnošću interneta koji koristite, primenite korake koje smo u ovom tekstu naveli i zasigurno ćete pronaći prikladno rešenje i ubuduće imati jedno kvalitetno iskustvo virtuelnog sveta i svih njegovih benefita.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *