SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

grad
Magazin

Prednosti života u velikom gradu

Svetla velikih gradova poslednjih godina više no ranije privlače mnoge da okušaju svoju sreću u njihovoj užurbanoj vrevi i otvore sebi vrata brojnih mogućnosti koje oni pružaju svojim stanovnicima. Upravo zbog činjenice da urban i brz stil života postaje opredeljenje sve većeg broja stanovnika naše zemlje, u tekstu koji sledi ćemo se baviti pitanjem benefita života u velikim gradovima, ali i pojedinostima koje ih odlikuju, a koje od nas zahtevaju izvesna prilagođavanja.

Mogućnosti poslovnog napretka

Odluka da pronađemo svoje mesto pod suncem velikog grada je u najvećem broju slučajeva podstaknuta željom za poslovnim napretkom i samim time materijalnim boljitkom. Činjenica jeste da veliki gradovi nude široku paletu mogućnosti zaposlenja, te i da je životni standard u njima, kao posledica toga, viši no u manjim sredinama. Uključivši se na tržište rada u nekom od naših velikih gradova, moramo međutim biti spremni i na veliku konkurenciju, a istovremeno i visoke troškove svakodnevnog života. Iz ovog razloga je ključ uspeha ambicioznog savremenog čoveka u velikom gradu istrajnost i strpljenje, ali i volja za rad na sebi, ne bismo li zaista isplivali na površinu i iskusili sve njegove prednosti u ovom pogledu.

Rešavanje stambenog pitanja

Jedno od prvih pitanja koje se ukazuje pred onima koji razmatraju život u nekom od naših velikih gradova je pitanje cena nekretnina. Činjenica je da je potražnja za nekretninama u gradovima u porastu, što naravno prate i cene stanova, koje se mnogima čine nedostižnim. S druge strane, dinamiku na tržištu nekretnina prate i ostale okolnosti, te banke nude veoma povoljne uslove stambenih kredita sa jedne strane, dok sa druge strane tempo izgradnje i širenja gradova takođe ide u smeru odgovaranja na novoformirane povećane potrebe. Zbog povrata PDV-a na prvu kupljenu nekretninu u novogradnji, kao i težnje da pronađu sredinu koja će podrazumevati mogućnost uključivanja u dinamične gradske tokove, ali i jedan relativno miran stil života, interesenti će se fokusirati na ponude kao što je novogradnja na Novom Beogradu, u Mirijevu, zatim i novoizgrađene delove Novog Sada kao što je Nova Detelinara.

Kulturni i zabavni sadržaji

Argument koji naročito ide u prilog životu u velikom gradu je činjenica da urbanije sredine obiluju kulturnim i zabavnim sadržajima, a u našoj zemlji je to naročito slučaj kada su u pitanju Beograd i Novi Sad. Mogućnosti odlazaka u pozorišta i bioskope, obilazaka muzeja i galerija, a zatim i raznolika dešavanja u organizaciji gradova nesumnjivo predstavljaju njihovu veliku prednost. Za mlade će velika prednost biti i bogat noćni život, brojni kafići i klubovi, veliki izbor restorana i prilika za zabavne aktivnosti različitih vrsta. Ovo gradove svakako čini sredinama koje svojim stanovnicima nude priliku za obrazovanje jednog dinamičnog stila života i uopšte zanimljive svakodnevice.

Pitanje komfora u gradu

Bogato životno iskustvo i velike mogućnosti za napredak na više od jednog polja koje omogućuje život u gradu svakako imaju i svoju cenu, a to će na prvom mestu biti odricanje od komfora koji možete imati ukoliko se odlučite za život na selu, odnosno u nekom od prigradskih naselja. Široki gradski bulevari mogu se ipak učiniti uskima kada na njima pokušavate da zabiđete svoje sugrađane, a pored toga će deo vaše svakodnevice biti gužve u saboraćaju, prodavnicama, poštama i bankama. Pored ovoga, život u velikom gradu u najvećem broju slučajevima podrazumeva i život u stanu, pri čemu ćete opet morati da se prilagodite vašim susedima i poštujete kućni red i pravila stambene zajednice. Za one kojima je teško da se odreknu izvesnih sloboda u datom pogledu je ipak bolja odluka život u kući van grada.

Život u velikom gradu podrazumeva brojne prednosti, naročito ukoliko ste ambiciozni, društveni i aktivni. Ukoliko se pred vama ukazala dilema u vezi sa mestom prebivališta i selidbom u neki od većih gradova, načinite listu vaših prioriteta i uzmite u obzir kako vašu trenutnu životnu situaciju, tako i planove za budućnost, te ćete zasigurno biti zadovoljni svojim novim domom i stilom života koji ćete u njemu oformiti.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *