SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

koza
Zdravlje

5 saveta za zdraviju kožu posle tridesete

Navršena trideseta godina života nesumnjivo predstavlja prekretnicu kada je odnos prema nezi kože i uopšte tela u pitanju. Budući da je dobar izgled kože uglavnom i prvi pokazatelj dobrog ukupnog zdravlja i obrnuto, vrlo je važno da nakon ulaska u ovu etapu života posvetimo dodatnu pažnju uvođenju i održavanju zdravih navika, kao i negovanju kože preparatima namenjenim ovoj konkretnoj svrsi. U ovom tekstu ćemo se, stoga, baviti načinima na koje možemo nakon ulaska u tridesete godine doprineti održavanju mladalačkog i svežeg izgleda.

Koraci dnevne i noćne nege lica

U tridesetim godinama koža počinje primetno da gubi na elastičnosti i potrebna joj je intenzivnija hidratacija ne bi li zadržala gladak izgled. Neovisno o tipu kože, hidriranje kože u ovom periodu života postaje imperativ i nemojte se voditi time da su hidratantne kreme rezervisane za održavanje i postizanje vlažnosti suve kože. Nanošenje dnevne hidratantne kreme bi trebalo da bude neizostavan korak nege kože i pre navršene tridesete godine, dok se po ulasku u ovaj period života uvodi i noćna krema. Sastojci koje bi trebalo da tražite na deklaraciji noćne kreme za lice su retinol, hijaluronska kiselina, aminokiseline i antioksidansi. Vodite računa da noćnu kremu, koja može sadržati retinol i time učiniti čudo za njen svež i lep izgled, koristite isključivo noću, jer se derivati vitamina A razgrađuju na suncu i vašu kožu čine još osetljivijom na UVA i UVB zrake. Ovo se dešava iz razloga što pod dejstvom retinola zapravo nastaju nove ćelije kože, koje su prirodno podložnije oštećenjima. U toku dana bi trebalo nanositi dnevnu hidratantnu kremu, koja će sadržati zaštitni faktor.

Zaštita od sunca

Nadovezujući se na prethodno rečeno, važno je dodatno naglasiti značaj zaštite kože od UV zračenja. Iako se mnogima čini da sunčanje doprinosi lepom izgledu kože, trebalo bi da znate da je ovakav efekat samo prividan i kratkotrajan. Intenzivno sunčanje kože će, zapravo, ubrzati proces starenja, a zatvarajući pore, dovesti do stvaranja uslova za nastanak akni i bubuljica. Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom neće onemogućiti postizanje preplanulog tena, te bez bojazni koristite ovu kremu, koja vam može doneti samo dobro. S druge strane, u svakoj životnoj dobi, a naročito nakon tridesete godine, važno je voditi računa o promenama na koži na koje neoprezno sunčanje može imati nepovoljan efekat. Pregled mladeža možete činiti samostalno, a u okviru vašeg redovnog sistematskog pregleda će to uraditi i dermatolog. Imajte na umu da moderna medicina nudi bezbolno uklanjanje mladeža kao opciju, na šta se možete odlučiti kako iz zdravstvenih razloga i razloga prevencije, tako i iz isključivo estetskih pobuda.

Čišćenje lica kao baza

Osnova svakog od koraka nege kože nakon tridesete godine života bi trebalo da bude pažljivo i dubinsko čišćenje lica. Ovo znači da pre nanošenja kako noćne tako i dnevne kreme treba posvetiti određeno vreme koracima čišćenja lica adekvatnim preparatima. Uglavnom se u ovom periodu života preporučuju blagi preparati, koji neće izazvati iritacije ili dodatno isušiti kožu. Izostanak koraka čišćenja kože može zapravo obesmisliti ili bar umanjiti efekat ostalih koraka nege kože u ovoj životnoj dobi, jer nečistoće i ćelije mrtve kože koje se nakupljaju na licu u toku dana i noći zatvaraju pore i mogu dovesti do stvaranja akni i bubuljica, a zatim i umornog izgleda kože lica, koji svakako ne želite da vidite u ogledalu.

Borba protiv bora

Pri upotrebi antirid krema je vrlo važno biti pažljiv, naročito u ranim tridesetim godinama. Ovoj svrsi će uglavnom služiti pomenute dnevne i noćne kreme koje imaju funkciju održavanja vlažnosti kože i čiji sastojci poput retinola regenerišu kožu, obnavljajući ćelije, odnosno podstičući stvaranje novih ćelija kože. S druge strane, predeo oko očiju, koji je i prvi na udaru kada je stvaranje bora u pitanju, je važno zasebno tretirati. Ovaj predeo lica karakteriše nešto tanja koža, koju ne bi trebalo opterećivati teškim i masnim kremama. Posebni preparati za negu predela oko očiju će najčešće sadržati hijaluronsku kiselinu, koja će ovaj deo lica veoma uspešno zatezati. Vitamin C može imati sjajan efekat  i pomoći u borbi protiv finih linija i bora koje eventualno primećujete na svome licu. Ovaj sastojak će povećati proizvodnju kolagena, izjednačiti ton kože i uticati na njeno ozdravljenje. Takođe postoje razni tretmani, kao što je zatezanja lica laserom, koji mogu biti odličan izbor kada je nega kože posle tridesete u pitanju.

Šminkanje nakon tridesete godine

Kada govorimo o šminkanju nakon ulaska u tridesete godine, upamtite da je na snazi već dobro poznato pravilo – manje je više. Nemojte ulagati trud da slojevima šminke prikrijete bore koje primećujete, jer će mat podloge i puderi u prahu zapravo učiniti suprotno. Vreme je da počnete da birate lagane i prozračne formule, čineći na ovaj način sam ten svežijim. Pri izboru rumenila birajte tonove koji će doprinositi zdravom i prirodnom izgledu, izbegavajući tamne nijanse, te ga nanosite isključivo na jagodice. Izbor boje senke i ruža svakako zavisi od vašeg ličnog osećaja za lepo, ali je generalna preporuka birati svetlije nijanse nude, breskve i ružičaste. Pravilo koje ne smete zaboravljati u vezi sa šminkanjem je njeno uklanjanje. Nemojte izostaviti dubinsko čišćenje lica na kraju dana, kojim ćete ukloniti šminku, naročito iz pora i uglova očiju i sprečiti da ona dodatno isuši vašu kožu.

Tridesete godine predstavljaju prag zrelosti, koji ne znači istovremeno i starost, stoga nemojte biti malodušni kada razmišljate o efektu vaših godina na vašu kožu. Imajte na umu da zrelost znači i konačno buđenje istinske lepote, a na vama je da je podržite pravilnom negom i brigom o svome telu.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *