SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

blistavo-lice
Život Život i stil

Za zdravu kožu – Pet stvari koje ne smete stavljati na lice, evo i zbog čega!

Koža na licu je nešto što se prvo uoči pri prvom sastanku ili viđenju sa ljudima i upravo zbog toga nam je pažnja upravo na nju previše usmerena. Svi dosta vodimo računa da ona uvek izgleda lepo i borimo se da je dovedemo do savršenstva.

Međutim, lice je jako osetljivo i nežno i treba dosta voditi računa o tome šta na njega stavljamo. Poseban oprez se savetuje kod materija koje su hemijski dosta agresivne, ili onih uobičajenih stvari koje svi koriste, ali našem licu jednostavno ne prijaju. Nebitno da li su nam lako dostupne ili ne, veliku pažnju treba obratiti na svaku sitnicu koju stavimo na lice, baš zbog tih skrivenih dejstava koje u sebi poseduju.

Vodite se time da vi ipak svoju kožu najbolje poznajete i da je uvek pametnije da potražite savete za negu od dermatologa ili stručnih lica, pre nego što isprobate neki od preparata i supstanci.

Sirće za čišćenje lica

Sirće, a naročito jabukovo se danas često koristi u različite kozmetičke svrhe. Mnogi ga, kao i sodu bikarbonu nazivaju nezamenljivim sredstvom za čišćenje lica i za toniranje kože. Međutim, da li je ono stvarno tako dobro ili pak ima neke sakrivene mane koje mu ne dozvoljavaju baš toliko široku primenu kada je nega lica u pitanju?

koza

Sirće je samo po sebi jako kisele strukture i može na licu izazvati jaka oštećenja u vidu isušivanja, crvenila i otoka na mestu primene. Šta se desi kada kožu isušimo više nego što bi trebalo? Dolazi do njene dehidratacije, gde se javljaju pukotine različitih intenziteta i dubine. Koža gubi svoju elastičnost i kolagen koji prirodno sadrži u sebi i dolazi do preveremenog starenja kože. Osim starenja, sirće zbog svoje jačine može izazvati i fizička oštećenja u vidu jakog crvenila i otoka, naročito u predelu oko usana i očiju (zone koje su inače jako osetljive na licu).

Sirće se može koristiti kao toner, ali samo i isključivo ako ga pomešate i obogatite sa još nekim drugim hranljivim sastojcima, koji će mu umanjiti i u mnogome ublažiti dejstvo. Lice najbolje možete očistiti dobrim losionom koji je baš i sa medicinske strane napravljen u te svrhe.

Losion za čišćenje lica, kao alternativa sirćetu

Losion za čišćenje lica, specijalno dozajniran u te svrhe, osim što dubinski čisti pore i uklanja prljavštine sa lica, dodatno hidrira kožu i ostavlja je na površini bez bitnih promena, tačnije bubuljica i upaljenih akni.

Dobar losion uklanja bubuljice, zato što omogućava koži da diše i da protok kiseonika kroz kožu bude na zavidnom nivou. Kada je koža dubinski čista i hidrirana, ništa joj drugo ne preostaje nego da rezultira dobrim izgledom, glatkoćom i svežinom.

Lak za kosu, kao fiksator šminke

Lak za kosu je nešto bez čega se dobra frizura danas ne može zamisliti. Naročito u danima kada je mnogo toplo, pa je gotovo nemoguće da zadržite oblik kose koji ste priželjkivali. Međutim, najnoviji trend je da se lak za kosu sve češće koristi i kao fiksator šminke, što je slobodno možemo reći vrlo opasna i nepromišljena metoda održavanja postojanosti šminke na licu. Lakovi za kosu su uglavnom dosta agresivni, sadrže velike količine alkohola u sebi, što u najmanju ruku može izazvati preterano isušivanje kože.

Ako bolje razmislimo, lak za kosu ima efekat stezanja kože, koje preteranom mimikom može izazvati ubrazano brazdanje i strenje kože. Oštećenje koje nastaje čestom upotrebom laka, dovodi i do iritacije oka, otoka i crvenila.

Ne zaboravite da je tajna lepog i negovanog lica u redovnoj i kvalitetnoj nezi, koja ne sme biti izostavljena nijednog dana. Prirodna kozmetika je nešto što koži daje motivaciju da diše, da duže živi i bude lepa i hidrirana. Dehidratacijom samo postižemo brže starenje i ugrožavamo zdravlje kože, što nam upotreba laka za kosu sigurno ubrzava proces.

Dobro razmislite pre nego što nanesete ovo sredstvo na svoje lice.

Čist limunov sok

Sok od limuna je jedno od najčešće korišćenih sredstava za čišćenje lica i slobodno možemo reći da je nezaobilazni deo svake domaće pravljene maske za lice. Sve je u redu dok se koristi u kombinaciji sa ostalim supstancama, koje mu umanjuju dejstvo i kiselost.

Srednja vrednost Ph limunovog soka je druga na lestvici po kiselosti, što znači da je vrlo jaka i agresivna kada se nanosi samostalno. Ne samo kada se radi o licu, već tako koncentrovana može ugroziti gleđ na zubima ili ozbiljno oštetiti sluzokožu cele usne duplje.

Upotrebom čistog limunovog soka može se oštetiti površinski, zaštitni sloj na licu, a zbog visoke fototoksičnosti može doći do stvaranja fleka pri izlaganja suncu, odnosno do alergijskih reakcija. Kada je izloženost suncu dugotrajna i česta, limunov sok pospešuje otvaranje rana i stvaranje opekotina 1. stepena.

Nikada ga ne treba koristiti kao samostalno sredstvo za negu, jer je jako agresivno i teško, pa ga čak i u pojedinim domaćim preparatima treba izbegavati.

Farba za kosu

Farbu za kosu mnoge dame danas koriste, ali kao i što joj sam naziv kaže, za farbanje kose. I to jednostavno ne treba menjati. Odvajkada postoji navika da se upravo ta ista farba koristi i za farbanje pojedinih delova lica, kao što su obrve ili trepavice.

Niko ne razmišlja o tome koliko su farbe za kosu jake i štetne zbog amonijaka koje većina njih sadrže u sebi. Zbog ovih i pregršt drugih štetnih dejstava treba je izbegavati koristiti za lice, naročito na osetljiva područja oko očiju. Može da iritira kožu oko očiju i da izazove pojedina jača oštećenja. Za bojenje ovih dlaka možete koristiti farbu na prirodnoj bazi ili čak maskaru u boji.

Majonez

Majonez u sendviču, hot dogu, na pici, mnogi ga obožavaju, a neki toliko da ga koriste i za kosu, lice, kožu. Međutim, zamislite kakav efekat dobijate kada mastan, kiseo i jak majonez nanesite na masnu kožu.

Zapravo, bilo koji tip kože da imate, majonez je jednostavno isuviše težak, zatvara pore i onemogućava koži da normalno diše. Kada su pore začepljene, dolazi do nagomilavanja toksina ispod površine, što za rezultat daje pojavu mitisera, akni i bubuljica, koje je tek posle teško ukloniti.

Zašto nanositi na lice nešto što joj jednostavno ne prija, kada ima toliko drugih prirodnih preparata od kojih se koža zaista može preporoditi? Iz prevelike želje da mu pružimo najbolju negu, često dolazi do sukoba materija koje licu uopšte ne prijaju, pa efekat koji se postigne često bude nezadovoljavajući, jer lice odreaguje burno.

Razmislite o tome svaki put kada na internetu pročitate neki savet koji vam baš i ne uliva poverenje. Ne hrlite da isprobate sve što vam padne pod ruku, jer ne znate kakvu štetu sebi možete naneti. Držite se pravih i proverenih kozmetičkih perparata, koje su na tržištu već godinama i koje nikada nikoga nisu izneverili.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *