Propeć
Propeć (Recept)
Propeć – Sastojci:
- 300 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- prstohvat suvog kvasca
- 100 ml ulja
- 2 kašike masti/ biljna mast
- 4 jajeta
- 300 g belog sira
Za 4 do 6 osoba
Propeć – Priprema:
1. Pomešati kvasac, šećep, so i vrlo malo brašna u čaši mlake vode i ostaviti da naraste 20 minuta pa ubaciti u brašno i zamesiti srednje tvrdo testo.
2. Podeliti testo/jufku na 15 malih jufki. Svaku jufku umesiti pa razviti oklagijom na 10-15 cm širine.
3. U šerpici rastopiti 3-4 minuta mešavinu masti i ulja. Masnoćom premazati svaku koru i slagati jednu na drugu (sem poslednje).
4. Uzeti pleh širine 35 cm i podmazati ga. Oklagijom tanko razviti testo do širine 65 cm i staviti koru na centralni deo pleha. Podmazati deo kore u plehu. Umutiti fil od sira i jaja, sipati u sredinu i ravnomerno rasporediti po celom plehu. Prekriti viškom kore, prema centru tako da središnji deo ostane nepokriven.
5. Peći oko 45 minuta ili dok ne porumeni. Služiti sa jogurtom.
Izvor: Pčinjski 017 – Portal