Gibanica, pita kakve nigde nema
Ako se za neko jelo može reći da ga nigde, osim u Srbiji nema, onda je to gibanica – pita koja svoje srodnike ima širom regiona, ali se BAŠ ovakva može jesti samo u Srbiji. A ukus joj je u skladu sa jednom srpskom izrekom – prste da poližeš!
Sastojci:
- 500 g kora za gibanicu
- 300 g sira
- 2 šoljice ulja
- 2 jajeta
- 1 čaša kisele pavlake
- malo soli ukoliko sir nije slan
- bakina gibanica
Priprema:
Umutiti jaja sa malo kisele vode, zatim dodati ulje i izdrobljen sir i masu dobro izmešati, zatim dodati kiselu pavlaku. Ponovo masu izmešati. Tepsiju namazati i ređati kore.
Prvo staviti jednu koru na dno tepsije, zatim zgužvati dve kore i umočiti ih u nadev, pa ih razvući po tepsiji, ponovo staviti jednu koru, pa ponovo dve zgužvane kore i tako dok se sav materijal ne utroši, vodeći računa da jedna kora bude poslednja.
Poslednju koru premazati uljem. Gibanicu peći na umerenoj temperaturi. Služiti dok je toplo. Prijatno!