Zašto hrana ima drugačiji ukus nakon pranja zuba?
Ukoliko ste neposredno nakon pranja zuba popili sok ili probali da pojedete nešto, sigurno ste u ustima osetili gorak i nimalo prijatan ukus. Jeste li se ikad zapitali zašto hrana nakon pranja zuba ima potpuno drugačiji ukus? Mi vam donosimo odgovor!
Koju god pastu za zube koristili, krivac za to što hrana dobije drugačiji ukus jeste jedan sastojak koji se nalazi u svakoj pasti za zube, a to je natrijum lauril sulfat.
Natrijum lauril sulfat je hemikalija koja se dodaje pastama kako bi se stvorila pena prilikom pranja i kako bi se naravno, pasta lakše širila kroz usta. On deluje dvojako na naša čula ukusa.
Prvo, on suzbija naše receptore za slatkoću pa ne možemo da osetimo slatko a drugo razbija fosfolipide na našem jeziku. Fosfolipidi su masni molekuli koji koče naše receptore za gorčinu, što gorak ukus drži dalje od nas. Međutim, kada natrijum lauril razbije fosfolipide, gorak ukus se pojačava u ustima.
Dakle, sve što jedete, ili pijete nakon pranja zuba, imaće manje slatkog, a više gorkog ukusa.