Recelj – džem od bundeve i grožđa
Recelj – džem od bundeve i grožđa (Recept)
Recelj – džem od bundeve i grodžđa – Sastojci:
- 2 l šire (3 kg grožđa)
- 1 kg bundeve
Recelj – džem od bundeve i grodžđa – Priprema:
1. Iscediti grožđe i ostaviti sok nekoliko sati da odstoji. Širu ili sok kuvati dva sata dok se ne zgusne i počne da se lepi.
2. Bundevu iseći na kockice od 1 cm i dodati u kuvani sok. Кrčkati još sat vremena. Sipati vreli džem u sterilisane tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi.
Ovo je tradicionalni recept za fantastičan džem koji smo dobile od prijateljice iz Pirota (jugoistočna Srbija). Ljudi su ga pravili u periodu berbe grožđa, krajem septembra i početkom oktobra. Danas u supermarketima grožđe možete naći u bilo koje doba godine, a džem napraviti kad god poželite.
Izvor: Pčinjski 017 – Portal