Postoje namirnice koje su dokazano delotvorne u borbi protiv gljivične infekcije organa za varenje. Otkrijte kako se izboriti protiv kandide u ustima i crevima
Šta izaziva kandidijazu?
Kandida (Candida albicans) je vrsta gljivice koja je prirodno prisutna u našem organizmu, ukoliko je na normalnom nivou, ne uzrokuje nikakve probleme. Međutim, nepravilna ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola, stres i narušeno varenje mogu prouzrokovati rast kandide. Tada i zdravlje može biti na različite načine pogođeno. Simptomi kandidijaze su nadimanje stomaka, kožni osip, gljivične infekcije i opšta slabost.
Ishrana koja sprečava namnožavanje kandide
Da biste zaštitili svoje zdravlje od ove gljivice, izbegavajte konzumiranje voća sa visokim sadržajem (prirodnog) šećera, ugljenih hidrata, alkohola, mlečnih proizvoda i šećera u bilo kojoj formi – uključujući i med. Umesto toga, ishrana treba da vam bude bazirana na posnom mesu, ribi, piletini, povrću bez skroba i zdravim mastima. U slučaju da vam je potvrđena kandidijaza, uključite ove zdrave namirnice u ishranu:
BELI LUK
Kada se beli luk zgnječi ili isecka, oslobađa se alicin, sastojak koji dokazano zaustavlja rast gljivica u ustima. Budući da se alicin razgrađuje na visokim temperaturama, najbolje je jesti svež beli luk kad god je to moguće.
Isprobajte: Zgnječite cele čenove belog luka i pomešajte ih sa kokosovim uljem i samlevenom mirođijom ili majčinom dušicom i koristite to kao preliv za kuvano povrće. Sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga s jabukovim sirćetom, maslinovim uljem i iseckanom majčinom dušicom i koristite kao preliv za salate.
KOKOSOVO ULJE
Ovo ulje sadrži veće količine tri kiseline – kaprična, kaprilična i laurična kiselina – koje mogu da zaustave rast kandide i drugih patogena. Laurična kiselina iz kokosa je takođe efikasna u tretiranju ranica u usnoj šupljini.
Isprobajte: Kuvajte šparglu, beli i crni luk, badem u kokosovom ulju na nižoj temperaturi; pomešajte kokosovo ulje od srednjih lanaca triglicerida sa nekoliko kapi ulja mente i ovu mešavinu mućkajte u ustima dva puta dnevno.
KURKUMA
Ovaj začin sadrži kurkumin, materiju antiupalnog i antigljivičnog dejstva, koji može da zaustavi rast kandide i zaštiti od gljivičnih infekcija. U jednoj studiji je utvrđeno da kurkumin sprečava da se gljivice zadržavaju u usnoj šupljini.
Isprobajte: Dinstajte prokelj, crvenu papriku, crni luk sa iseckanim svežim korenom đumbira, kurkumom i crnim biberom; pospite boraniju mešavinom karija, crnog bibera u prahu i ulja i grilujte je.
ĐUMBIR
Ima snažno antimikrobno dejstvo i može da zaustavi rast kandide i drugih patogena.
Isprobajte: Sitno izrendajte sveži koren đumbira i pomešajte ga sa jabukovim sirćetom i susamovim uljem u ukusan salatni preliv. Kuvajte na umerenoj temperaturi izrendani koren đumbira i izrendane tikvice, a potom ih servirajte sa iseckanim mladim lukom, klicama pasulja, iseckanim bosiljkom i ljutim papričicama.
JABUKOVO SIRĆE
Antimikrobno dejstvo jabukovog sirćeta je čak efikasnije od najčešće korišćenog medikamenta nistatina, u prevenciji oralne kandidijaze.
Isprobajte: Pomešajte jabukovo sirće sa iseckanim korenom đumbira, belim lukom i kurkumom, i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sledećeg dana procedite i koristite kao aromatično i vrlo korisno sirće.
KISELI KUPUS
Sve varijante kiselog kupusa su sinonim za zdravlje, jer su bogate probioticima. Ako kiselom kupusu, osim mlevene paprike, dodate i beli luk i đumbir, ova namirnica postaje idealna za borbu protiv kandide.
Isprobajte: Pomešajte isečene listove spanaća, isečen paradajz i kiseli kupus, uz dodatak semenki susama, i jedite kao salatu. Napravite „rezance“ od paštrnaka (ili celera) i skuvajte ih u čorbi i servirajte sa kiselim kupusom.
KELJ
Kelj je bogat vlaknima, koja su savršena hrana za korisne crevne bakterije. Pritom sadrži specifične materije koje kandida ne voli. Protiv kandide korisne su i sledeće namirnice: prokelj, spanać, rukola, kupus, brokoli, celer, boranija, krastavac, patlidžan, crni luk i tikvice.
Isprobajte: Izdinstajte isečene listove kelja i tanke kolutove pečurki u kokosovom ulju, a potom pospite vrlo sitno iseckanim belim lukom. Prelijte četvrtine glavice endivije i kolutove praziluka maslinovim uljem i grilujte ih dok ne omekšaju.
Izvor: Lepota i zrdavlje