SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Zdravlje

ZOVA: Božja biljka koja može da zameni sve lekove – OBNAVLJA SVE ŠTO DOTAKNE!

Zova, Foto: Print Screen Youtube 

Zova (Sambucus) je cvetajuća biljka. Ima različite nazive: zova, baz, bazga, bazgovina. U našim krajevima se, često, naziva b ֙z. Raste u vidu listopadnog grma ili niskog drveća. Ima je pored puta, na poljima i livadama, pored reka…

Ova biljka je veoma zdrava i korisna. Od nje se koristi cvet, plodovi i koren. Zova cveta sredinom maja. Od njenih cvetova se priprema sok, čaj, sirup, a od plodova, bobica, može da se priprema kompot i pekmez.

Koren zove, koji se koristi za lek, prikuplja se početkom proleća. Cvetovi se beru kada su u punom cvetu, negde od sredine meseca maja, a bobice, kada budu potpuno zrele, pred kraj leta.

Ova biljka je bogata vitaminima B i C, a sadrži i selen i gvožđe.

Korisna je za reumatska oboljenja, kod umirivanja kašlja i sprečavanja gripa, urinarnih tegoba. Jača imunitet. Olakšva simptome astme i koristi se za smirenje upale disajnih puteva. Utiče na smanjenje lošeg horesterola i regulaciju krvnog pritiska. Takođe, utiče i na nivo glukoze u krvi.

Čaj od zove

Ubrati dobro rascvetale cvetove zove. Osušiti ih na tamnijem mestu gde ima promaje, ne izlagati ih direktnom uticaju Sunca.

Nekoliko kašičica sušenih cvetova zove (tri do četiri) preliti sa 0,5 dl vruće vode. Ostaviti da odstoji desetak minuta. Procediti. Po želji zasladiti ili dodati krišku limuna.

Kod upala disajnih puteva, početka gripa ili kašlja, može se koristiti za inhalaciju. Nekoliko osušenih cvetova zove potopiti u vodu. Kada provri treba udisati isparenja.

Foto: Photospin 

Sok od zove

40 cvetova zove

4 l vode

4 kg šećera

1 kg limuna

6 limontusa

Ubrati  cvetove zove. Preliti ih hladnom vodom u odgovarajućoj posudi. Dodati 6 limontusa i 1 kg dobro opranog i usitnjenog limuna. Sutradan procediti sok, dodati šećer i povremeno mešati, dok se šećer ne otopi.

Ja sok čuvam u zamrzivaču, bez konzervansa. Po želji, vi možete dodati konzervans.

Čitala sam neke objave u kojima se naglašava da pri pripremi soka od zove cvetove treba okrenuti nadole, a peteljke nagore. Po meni to nema smisla. Kada potopite zovu, promešajte je nekoliko puta, plastičnom ili drvenom kašikom. Nema veze kako ste je stavili na početku. Ona će, sigurno, promeniti svoj položaj!

Foto: Shutterstock 

Izađite! Osetite u vazduhu nežan miris zove. Uberite je i sačuvajte. Koristiće vam!

Autor: Nela

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *