SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Korona

Kisić Tepavčević: Imaćemo vakcinu među prvima



Bezbednost i efikasnost su na prvom mestu kada bude pronađena vakcina za virus korona, poručila je zamenica direktora Instituta „Batut“, Darija Kisić Tepavčević.

Kako Tepavčević navodi, više od 150 različitih kompanija pokušava da napravi vakcinu koja je trenutno najtraženija na čitavom svetskom tržištu.

– To će biti velika korist za onu naciju i narod koji prvi proizvede, i zdravstveno i ekonomski. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbedna, biće velika potražnja za njom – rekla je ona i dodala da se Srbija od samog početka uključika u proces i da vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima.

– I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživanja, intenzivni pregovori se vode sa određenim firmama, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu. Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ako bude pre svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu jer od početka aktivno učestvujemo u svemu tome – dodaje Tepavčević.

Proizvodnja vakcina, kako kaže, nije jednostavna i prolazi niz postupaka koje imaju određene faze.

– Dok čekamo vakcinu, nošenje maski i te kako ima smisla, čak i kad se pronađe vakcina, one su od izuzetnog značaja, ne samo od koronavirusa, već i kad dođe sezona gripa i ostalih respiratnornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem – objašnjava.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *