SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Korona

Tepavčević: Dugo ćemo se boriti sa virusom

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević poručila je danas da u našoj zemlji može funkcionisati jedino srpski model borbe protiv virusa korona i da je taj model zasnovan na dokazima i indikatorima prema kojima se radi sve ono što je najbolje za čitavu populaciju.



Kako Tepavčević navodi, sve preporuke se donose u skladu sa trenutnom situacijom.

U početnoj fazi primenjen je, prema njenim rečima, konzervativan i restriktivan model i to sa ciljem da se sačuvaju najugroženiji ali i najstariji.

“Za to vreme ojačani su kapaciteti zdravstvenog sistema, kada je u pitanju broj bolnica, privremenih bolnica, laboratorija, broj testova. Kada su nastupili vremenski uslovi za koje se mislilo u jednom momentu da će smanjiti transmisiju virusa, i epidemoloških indikatora, ne samo u našoj zemlji već u regionu i celoj Evropi došlo je do popuštanja restriktivnih mera” poručuje ona i dodaje da ćemo se dugo boriti sa virusom, zbog čega smo i prešli na aspekt lične odgovornosti.

“Apsolutno svako od nas mora da preuzme svoju ulogu. Nećemo pričati o kineskom, švedskom modelu, već našem modelu, zasnovanom na dokazima i na indikatorima, tako da su sve preporuke isključivo iz toga proizašle.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *