SRB – info

Najnovije vesti iz Srbije, regiona i sveta

Srbija

Anketa građana o Kosovu i Metohiji: Da li je Kosovo izgubljeno?



Najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove o Kosovu i Metohiji pokazalo je da 46% građana Srbije smatra da Kosovo nije izgubljeno, 42% smatra da jeste a čak 12% građana je neodlučno.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u periodu od 6. do 12. marta a objavljeno danas, ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova, veći deo ispitanika bi glasao protiv nezavisnosti (66 odsto), devet osto bi glasalo za nezavisnost, 14 procenata ne bi izašlo na glasanje dok 11 procenata ne zna kako bi glasalo, prenose mediji.

Pored toga, 53 procenata ispitanika misli da trenutna Vlada neće priznati Kosovo a 27 procenata njih smatra suprotno.

Skoro polovina ispitanih, 46 odsto misli da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suvernitet nad Kosovom, a 38 odsto njih smatra da jeste moguće, a 16 odsto građana navodi da ne zna šta da odgovori.

Plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard ne bi podržalo 57 odsto, dok bi taj plan podržalo 23 odsto ispitanika, a zanimljivo je da su oni koji ne bi podržali taj plan pretežno muskarci, do 45 godina starosti i stanovnici gradskih sredina.

Podeli sa prijateljima:

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *